Tuesday, March 13, 2012

Avokádo a guacamole

Nákup avokáda mi zpočátku činil problém. Tedy nejen avokáda, tady ve Španělsku se prodává spoustu jiné zeleniny a ovoce a já to obcházela obloukem, protože jsem nevěděla, co s tím. Ale dá se to zvládnout :). Avokádo, ikdyž koupíte zelené, může krásně do týdne dozrát doma. Musí se s ním ale šetrně zacházet, protože dužina se velmi snadno poruší a poté se velmi rychle může zkazit. Avokádo se rozkrajuje podélně, uvnitř má krásnou velkou pecku, která se může napíchnout na nůž a vyjmout, nebo ze správně zralého avokáda se sama uvolní a vy ji jen vyjmete. Avokádo, které se chystáte jíst, by nikdy nemělo být černé od pecky. Může se stát, že bude černé pod slupkou, to je způsobeno mechanickým poškozením, mačkáním, pádem, ale není to na škodu. Pokud je černé od pecky je to známka jeho plesnivění.
Avokádo je velice cenný plod pro naše zdraví. Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které stejně jako v případě olivového oleje, ryb, česneku či jablka, pomáhají redukovat škodlivé účinky nasycených tuků obsažených v živočišných tucích. Je proto velice vhodný v boji s vysokým cholesterolem, v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Ze stejného důvodu je cenný i pro vysoký obsah lecitinu, který je důležitý při výměně tuků.
Avokádo obsahuje i vysoké množství vitaminu D, který je nutný při vstřebávání vápníku a fosforu, a zabrání tak špatné kvalitě kostí či zubů.
Vedle vitaminu D je nemalým zdrojem vitaminu E, což je potentní antioxidant velice důležitý pro správnou funkci srdce.
Kromě už zmíněných vitaminů a tuků, obsahuje i draslík, sodík, měď (důležitý při špatné krvetvorbě a tzv. anemii), magnesium, vápník a železo.
Zkrátka a dobře, jezte avokádo, budete mít krásné vlasy, nehty, silné a zdravé srdce a kosti a nebudete neduživí. ;)
Ještě k jeho kvalitám dodám, že je velice sytý, proto se ho nehodí kombinovat s jinými "těžkými" potravinami. Třeba dětem se nemá podávat v kombinaci např. s banánem.
Dužina je vhodná jako pleťová maska na suchou pleť, vyrábí se i avokádový olej. S tím však zkušenost nemám žádnou.


Slovo guacamole pochází z jazyka uto-aztéckého, původního jazyka obyvatel Mexika a Střední Ameriky. Skládá se ze slova Ahuacatl - aguacate (šp. avokádo) a molli - salsa (šp. omáčka).
Nám guacamole poprvé udělal pravý Mexičan, naučil nás ho a my jsme si ho zamilovali. Děláme si guacamole každý pátek k večeři, což už vypadá jako závislost, jeho nepravidelný přísun mi způsobuje zkraty v myšlení atd. ;).

Recept je jednoduchý, ikdyž možná trošku problematický na suroviny
1 zralé avokádo (je pěkně černé, ne tvrdé jak beton, ale ne příliš měkké)
1 velké zralé rajče
troška bílé (málo pálivé) cibule
koryandr
sůl
olivový olej
pár kapek citronu nebo limetky

Toto mnnožství je zhruba na 5-6 placek. Na tapas (bez placek, jen s lupínky) bych doporučila o 1 rajče navíc.

Avokádo na guacamole se nejsnáze připraví tak, že si půlku avokáda podržíte v ruce a vidličkou dužinu naškrábete, vyjmete a poté rozmačkáte v misce.
Pak se jen přidá na drobounko nakrájené rajče (bez slupky, slupka se snadno odstraní jejím spařením v horké vodě), nadrobno nakrájená cibulka a koryandr.
Zakape se limetkou nebo citronem (trošku, jen pro podtržení chutí a proti černání), olivovým olejem osolí se.

Guacamole se dá jíst v plackách, třeba ještě se šunkou a sýrem, tak je máme rádi my. Nebo se konzumuje s mexickými kukuřičnými lupínky jako tapas. Vřele doporučuji jako předkrm pro hosty. Je určený k okamžité konzumaci. Při skladování, byť v ledničce, začne černat a pak to není "ono". ;)


7 comments:

  1. Dobrý recept vyzkouším, ale jak ten koriandr sušený co se prodává? rozemlet? Ty placky si kupuju a nikdy nevím co na ně a avokádo si taky kupuju a jíme ho jen tak, jenže to připomíná zelené máslo. Děkujem.

    ReplyDelete
  2. Saro, pouzivam koryandr cerstvy, ale urcite se muze vyzkouset i suseny. :) Jen tak avokado neni ono. Nejlepsi je v salatu.

    ReplyDelete
  3. Avokádo miluju, ale tady málokdy koupím opravdu dobré. Buď je příšerně drahé a je špatné, nebo je ve slevě a je špatné taky. Ale když se zadaří koupit a je akorát, dám ho Kulíškovi do papání, vím, že je moc zdravé. Na takovéhle recepty by ho bylo potřeba více, ale je to určitě mooc dobrý :-))

    ReplyDelete
  4. Takže do toho se ještě může přidat strouhaný sýr a nakrájená šunka? Slyšela jsem recept s tuňákem, prostě to musíme vyzkoušet žejo, vlastně to v salátech nahradí to pojidlo, jako třeba pomazánkové máslo nebo kysanou smetanu a je to o mnoho bodíků zdravější.Ty mexické lupínky to jsou ty co po nich huba shoří? :+D

    ReplyDelete
  5. Saro, my do těch placek napřed dáme plátek sýra a šunky, to potom na pánvi pomaličku prohřejem až se sýr začne rozpouštět a pak do toho přidáme guacamole. To je tradice, ale třeba přijdeš na úplně nové výborné chutné jídlo :), jo a ty mexický lupínky můžou i nemusí pálit. Nevím, jaké se v Čechách prodávají.

    ReplyDelete
  6. Avokado jsem u vás často jedla a brblala, že mi moc nechutná :( Omlouvám se dodatečně, netušila jsem, že je takové zdravé. Jak na ně v obchodě přijdu, tak koupím a vyzkouším.

    ReplyDelete