Saturday, January 18, 2014

9 měsíců









Děti si spolu začínají hrát. Andrés je z toho trochu na nervy, ale zato Amálka si to užívá a neomylně jde po bráškových mašinkách, autíčkách, sune se z jednoho koutu pokoje na druhý, neomylně směr schody a ostré hrany dveří, pod záchod atd. Je šťastná v parku s velkými dětmi a už si vynutila, že jsem ji vyndala z kočárku a celá rozzářená se držela za lana a "komunikovala" s jinými malými holčičkami. 
Má pevný režim a rozhodně se mi nevyplatí jí ho rušit. Jak je zvídavá, tak nemá čas spát jinde než ve své postýlce. Mimochodem tu jí musíme, co nejdříve snížit, protože se za poslední týden zdokonalila natolik ve své technice posunování se, že se staví ke kraji, padá z velké postele, lozí dozadu jako malý ráček a nejméně dvakrát za den je velký řev a nějaká boule na hlavě. Je velice hbitá a rychlá.
Je veselá, vtipkuje, rozumí srandě, umí se schovávat, řve smíchy, když ucítí  nějakou lotrovinu. Je taky
vzteklá a umí dát silně a celou svou 7,5kg postavičkou najevo, když se jí něco nelíbí! Je ale taky klidná, přemýšlivá, v postýlce dlouho čeká než k ní přijdu, brouká si. Když jsou ukojené všechny potřeby, dokáže si hrát i půl hodiny sama. Pokud jí teda zrovna nerostou zoubky. A když ano, tak se nosí a jako malá opička raději vydrží všechno to natřepávání a dokáže se mnou takto na zádech strávit půl dne i vygruntovat dům. Raději nepohodlí než být odložená a sama. Zuby si ale dávají na čas, a tak se prozatím žádný ještě nevyklubal.
Čtyřikrát denně s námi krásně papá, ale hlavním chodem je stále mateřské mléko.
V noci se stále často budí, někdy každé 2 hodiny. Občas, ale to jen zřídka, zvládne spát 4-5 hodin. A nespí takřka vůbec, když je úplněk.
Umí říct "mama" a procítěně mě volá, když je nešťastná (když spadne, v noci). Naučila se špulit rtíky a dělat "pusinku". Mává ručičkou na pozdrav, ukazuje jak je veliká. Rozumí znakům jako "čepice", "pes", "kočka", "strom", voda", "koupání", "auto", "ven", "jíst", "mléko". Naučila se mlaskat, frkat a někdy je hooodně upovídaná a ukřičená :).
V obchodě s hračkami se zamilovala na první pohled do miminka. Tatík nevydržel a koupil jí první panenku. Všímá si i těch živých malých miminek, zkrátka malá ženská se nezapře.
Ručičky má šikovné, není neohrabaná, do prstů bere věci velice jemně. 
Andrýsek se s ní mazlí, bratrsky ji chodí budit a pomáhá mi ji převlékat. Koupou se spolu ve vaně (on trpí, protože ona velice a moc ráda stříká). Koupání Amálka zbožňuje a vanu opouští s velkým řevem pokaždé. U jídla spolu dělají ksichtíky a baví se. :)
Naše panenenka s velkým srdcem je s námi už 3/4 roku!!! Neuvěřitelně rychle to uteklo.


9 comments:

  1. Krasne jsi to napsala a mas pravdu ze tech devet mesicu nejak rychle ubehlo. Amalka dela velke pokroky. Moc se mi libi druha fotka.

    ReplyDelete
  2. Tlapičky jsou moc dojemné zvlášť tedy některé např. maličké dámské nohy v punčoškách a ruce nejkrásnější nástroj světa. Nojo mámo Amálčiny už se chystají na veliké věci, jsou po tobě po babičce, po všech šikulkách co byly před ní, už se tam ty geny srocují a chystají chytit domácí tvoření za pačesy. Už nebude dlouho trvat, přitáhne si židli ke stolu a začne s tebou míchat mydýlka a olejíčky a všechny ty pasty a těsta, ruce zabořené až po lokýtky šťastná jak je ten svět tvárnej a voňavej. Přejeme jí k 9+9 měsícům na tomto kulatém kousku vesmíru štěstí a zdraví a posíláme na obláčcích pusinky, bráškovi taky a moc se na váš těšíme v létě. bubu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkujeme bubu! Už se taky moc těším, až mě bude Amálka doprovázet při tom velkým dobrodružství jako je tvorba! Myslím, že něco v ní snad je, budem zkoumat...jeeee, to bude fajn :).

      Delete
  3. Ještě pořád vás mám velmi čerstvě v paměti a tak si užívám těch milých obrázků :) Vzpomněla jsem si, když jsi asi jako dvouletá vystrčila nožky zpod mojí přikrývky ke stropu a prohlásila: "to jsou dámcké nohy" . Podobné dámcké nohy jsou na poslední fotce - krása!
    Buďte šťastní a zdraví, hrozně rychle uteče miminko do batolátka a než se nadějete půjde do školy :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkujem babičko!
      snažíme si vychutnat každou chvilku s naším miminkem-batolátkem.....ale utíká to.

      Delete
  4. :) krásné děti. Amálko, koukám, že jsi toho hodně stihla a naučila ses používat končetinky jak se má. To je dobře, a počkej až zjistíš, kolik věcí před tebou schovávají. ;) To se ti teprve bude líbit objevování a šmejdění. Přeju ti co nejmíň boulí, brášku trošku trápit můžeš, oni jsou na to dělaní, tatínka a maminku máš taky dobře přečtené, takže tě čekají další suprové měsíce. Těšíme se na další fotky a vyprávění. Pozdravuj Andrýska, klučíka našeho milovaného, opatruj se, trénuj a trošku za nás láskyplně poslintej i mamku s taťkou.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkujeme teto!
      Amálka nás překvapuje každý den! Jsme tedy ve střehu! ;)
      Andrés má pro bratránka další nálož nakreslených obrázků, no jo, velký vzor se musí opečovávat :).

      Delete
  5. Jsi přenádherná holčička, Amálečko. A bráška se o Tebe hezky stará. Moc Vám to oběma sluší a nejhezčí fotky jsou Tvoje ručka a nožičky. No a samozřejmě pak Ty celá v kočárku :-) Bratránek a sestřenička Ti posílají políbení a pozdravy! :-)

    ReplyDelete