Monday, October 7, 2013

Pro lepší život s námi se všemi

Emoce jsou neviditelné, ale nakažlivé jako virus. Všichni jsme naprogramovaní tak, abychom mohli city přenášet a sami je chytat :). Naše emoce nám diktují jak vyřešit problémy, jak vycházet s ostatními lidmi, jak tvořit, jak milovat, jak nenávidět, jak budovat a navíc všichni máme vrozenou tendenci naše emoce přenášet. Je to přirozený, automatický a nevědomý proces, který prožíváme každý den.
Naše přirozené chování je napodobovat jeden druhého, nevybočovat ze skupiny, být v tlupě, tak přežíváme. Proto napodobujeme, imitujeme styl oblékání, gesta, tvorbu... Je prokázáno, že miminka, už hodinu po narození jsou schopná napodobovat obličejová gesta. Proč? Protože to, jak jsme naprogramovaní imitovat jeden druhého, nám může zachránit život. Život ve skupině nás chrání a rozmnožuje možnosti k přežití.
Negativní emoce jako je hněv, smutek mohou být užitečné, ale i škodlivé, pokud je nekontrolujeme. Umíme s nimi zacházet? Chat či elektronická komunikace je velice nakažlivá. Stejně tak emoce mezi pracovníky v jedné kanceláři, v jedné třídě se velmi snadno přenáší.
 
Jak můžeme přenášet pozitivní emoce a tlumit ty negativní?
Vědomě si všímejme emoce, kterou přenášíme na jiné lidi.
Přehánějme to se stimuly dobrého humoru: jezme čokoládu, cvičme, vídejme se s přáteli, choďme do kina...
Snažme se vyhýbat se negativním emocím nebo je nenechat tak působit: přehnaná kritika, boj o moc, přitápět do ohně :)
Soustřeďme se na to, co děláme dobře, obklopujme se lidmi, kteří na nás působí dobře, přemýšlejme než napíšeme nebo řekneme něco nepříjemného.
 
Máme obrovský dar přenášet emoce. Pokud to jde, podělme se o emoce pozitivní! Jde to :)
 
Jak říká spisovatelka Maya Angelou: "Lidé zapomenou, co jsi řekl, zapomenou, co jsi udělal, ale nikdy nezapomenou, jak jsi nechal cítit se."





Přeji vám krásný týden, úsměv na rtech a nezapomeňte si dát kousek čokolády, protáhnout tělo, popřát všem škarohlídům hezký den a večer zavolat tomu člověku, který ve vás vždy vykouzlí příjemno!! :)

od srdce Misha

6 comments:

  1. Dobrý, úsměvné, jak by to ale dopadlo, kdyby začala brečet??

    ReplyDelete
  2. Zajímavé, hezké. Kéž bych uměla přenášet jen positivní emoce. Vždycky to nejde a někdy je dobré si i skupinově pobrečet Eli.
    Přejeme ti Miško i tvojí rodině krásný celý život, pozitivní, příjemný, bez škarohlídů a trápení, mějte se hezky :)

    ReplyDelete
  3. Tak jsem dneska snědla celou tabulku pomerančové 75% čokolády!!!

    ReplyDelete
  4. Filosofie, kterou se snažím řídit. Zvláště té čokolády se držím :-) Jen člověk nesmí strčit nos do zaměstnání, to se těm negativním vyhýbá jen ztěžka. Díky za milé zamyšlení. Posílám pozdravení tvé drobotině!

    ReplyDelete