Tuesday, September 17, 2013

Vydatná syrová oříškovo-pohanková snídaně

Od té doby, co moje díťátko začalo jíst, si doslova vychutnávám vaření pro něj, pokaždé přemýšlím, co zdravého a dobrého mu připravím, snažím se jídla vykoumat. To zná jistě každá maminka.
Když začal chodit do školky a pak do školy, musela jsem toho malého spáče nějak vytáhnout z postele ještě za tmy. Horor. Snídaně se proto stala lákadlem, rituálem plného stolu s dobrotami. Zvykla jsem si, že ke snídani se nedává jen chleba s něčím (chleba se ve Španělsku jí k hlavnímu chodu nebo ke svačině), ale že je to startovací plnohodnotné jídlo, které musí člověka probrat, dát energii, vyloudit úsměv na tváři, osladit mrholící pošmourný den.
Takže chystám různé kašičky se skořicí s borůvkami, malinami, opečeným banánem, jablečným pyré a jogurtem..., dělám pomernačový džus, vyrábím domácí čokoládové bonbonky ve tvaru srdíčka, kokosové musli, peču jáhelník, domácí kakaové sušenky, mixuju ovoce s trochou rostlinného mléka, no zkrátka harmonie. Jenže ouha, nemám čas s miminkem stát dobré čtvrt hodiny u plotny v sedm ráno a něco kuchtit. Ráno je naprogramované na minuty, ale je taky nevyzpytatelné, jistě to znáte.
Začala jsem tedy s přípravou snídaně v podvečer. Jedna z variant je kaše ze syrové pohanky, kterou já nijak extra nevyhledávám ve vařené podobě, přestože bych ji měla jíst hodně často. Úžasná rostlina. Ráno předpřipravím, večer dodělám a mám několik porcí ke snídani nebo ke svačině.
Pro mnohé tento typ kaše není vůbec žádnou novinkou, ale pro ty, kdo neznají, zde je velmi snadný a obměnitelný recept.

  • 1 hrnek (dále jen H) pohanky
  • 1 H oříšků (kešu, mandlí, lískových) - nemusí být, když nejsou k mání :)
  • 1-2 jablíčka
  • může být trocha javorového sirupu nebo agáve nebo medu nebo sladu nebo ničeho :)
  • rostlinné mléko na zředění
  • ovoce, semínka, kokos, sušené ovoce...

Pohanku a ořechy nechám na několik hodin ve vodě. Poté je spolu s  jablíčkem rozmixuju na kaši, tu dochutím a dozdobím dle momentální nabídky doma nebo apetitu. Teď u nás vyhrávají hrozny a kiwi, já si ráda přidávám kokos.

Jak jsem si myslela, že synáček, po dovolené zvyklý jíst kdeco a hlavně ty komerční příšerně sladké dochucované cereálie, ohrne nos nad nevařenou pohankou, mýlila jsem se. Je čokoládový, proto mu do kaše nalámu čtvereček 70 procentní čokolády a je spokojený taky.
Večer nacpu do skleniček, schovám do ledničky. Ráno, aby nám nebyla zima, skleničky trochu přihreji ve vodní lázni a je hotovo.
 
Je to i návod na oříškové menu pro malé děti. Těm bychom do 3 let oříšky neměli dávat z důvodu možného udušení. Špatně skladované ořechy jsou zásobárnou plísní! Proto je nutné kupovat nebo vybírat oříšky opravdu dobré kvality. Ze stejného důvodu není doporučované kupovat produkty, které ořechy obsahují, třeba čokolády, různé tyčinky atd. Tam opravdu nemůžeme zjistit, jak staré a kvalitní suché plody jsou. Jsou taky velice vydatné a plné olejů, proto se to s nimi nemá přehánět. Obecné pravidlo zní: denní dávka je ta, co se nám vejde do dlaně :). Do malé tříleté dlaněčky se vejde jen pár oříšků. :)
Někde jsem četla, že ořechy se dlouze tráví, naopak ovoce rychle. Proto by se nemělo ovoce s ořechy míchat. Na prázdný žaludek je ovoce nejlepší, ořechy a jiné plody nakonec. Tak nevím, ještě budu dál studovat. Třeba o tom něco víte. Rozhodně by to (tak jako mockrát) popřelo běžně prodejné výrobky a mlsky.


9 comments:

  1. Vypadá to krásně! :)
    Já mám nejradši pohanku rozmixovanou s banánem, připomíná mi pak jogurt. Posledně jsem si do té kaše rozmixovala ještě ostružiny ze zahrádky a kokos a bylo to vážně super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banán zkusím zítra :), lákal mne. A ostružiny jsme si natrhali o víkendu! Takže moc díky za typ :)

      Delete
  2. No vidíš. Náš doktor doporučuje pohanku jako velmi dobrou na žíly, cévy, krev a máme si z ní vařit kaši. To se mi moc nezdá a tak ji rozmixuju na prášek a zahušťuji s tím jídlo, když je třeba. Ale tahle syrová ňamka může být dobrá, vyzkouším.

    ReplyDelete
  3. Výborný príspevok, veľká vďaka zaň:)

    ReplyDelete
  4. Výborný nápad! Určitě vyzkouším, děkuji za recept, už jsem se těšila, až sem dáš zase nějakou dobrůtku :-)
    Já zase četla, že ovoce se nemá míchat s obilovinami. Špatně se to prý tráví. Tak a teď, babo raď, někteří si kašičku bez ovoce a oříšků neumí ani představit, ale je to o zvyku, já občas dělám kaši s nějakou vhodnou zeleninou, ale ovoce dávám samozřejmě taky.
    A víš, že pohanka otepluje organismus? Je proto velmi vhodná v sychravém počasí a v zimě, zkrátka když se potřebuješ ohřát. Měla jsi dobrou intuici. V létě v teplých dnech bychom ji měli vynechat, abychom se zbytečně vnitřně nepřehřívali.

    ReplyDelete
  5. Uz jsem si pohanku koupila tak to vyzkousim,ty mas vzdycky takove chutne a zdrave recepty

    ReplyDelete
  6. Ježkovy voči to musí být dobré. Takhle nasyrovo to neznám, ale proč ne nemusíme pořád vyvářet, tím se přece ničí všechno a zůstává jen hmota :+)něco jako malta. S těma oříškama máš pravdu, já šíleně moc miluju podzemnici olejnou čili buráčky, no ale četla jsem, že jsou špatně skladované, dlouho a buď v teple - broučci, nebo ve vlhku - plíseň, anebo dlouho - zežluknou. Ale prý ta pasta - no pasty všeobecně že, jsou velmi dobře kontrolované a není v ní nic jiného, jen ty oříšky pomleté. Američani přece burákové máslo dávají svým dětem odjakživa. Nikdy jsem to nejedla, ale začala jsem se po tom rozhlížet a pokud by byly ve zdravé výživě a bio, tak proč ne a tyhle pasty se nejí samotné, vždycky se k nim přidává ovoce nebo čokoláda nebo med. To jsou vlastně takové boží svačinky, žádná chemie, všechno čerstvé, žádné vaření, tohle museli jíst Adam a Eva v ráji, no když byli nahatí těžko měli sporák... ještě jsem vám chtěla říct, že teď bývá v Česku takový pořad o maličké biofarmě, úplně mladé děcka si ji pořídili, vlastně je to taková soutěž jestli to vydrží, zvládnou a tak. No a tam se probírá hodně věcí kolem jídla a jak vzniká biojídlo a tak. A vždycky navštíví nějakou další biofarmu už zavedenou a usuzuji že: když koupíte něco bio, tak je to nejmíň 5x zkontrolované. Opravdu je to perfektní, pžedstavte si, že ti malí farmáři můžou dostat kontrolu jakosti i každý týden. Pro ně je to opravdu tvrdé, ale nemožné nějak podvádět. Oni když mají třeba farmu na biomaso tak musí mít i tyhle zvířátka zvlášť od těch druhých, zvláštní sklady, zvlášť lednici, mražák, v té výrobně musí být všechno podle předpisů, jinak nedostanou to ohodnocení, nedostanou povolení, můžou to všechno vyhodit. Je to strašně přísné. Nedávno nás s holkama napadlo, tedy Isabela říkala, že by si koupila mandloň, víte, že by si pěstovala mandle myslíte že to jde? V našich podmínkách? Já jsem zkusila datlovník, už 3 roky na mě kouká a nic ani jeden květ neměl. Tak Misho díky za recept určitě zkusím, vařené kaše moc ráda nemám.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sáro, musím reagovat. Ve zdravých výživách se prodává buráková pomazánka, ještě jsem ji nezkoušela, já raději kupuju tahini nebo mandlovou pastu. A s pěstováním mandlí, vím, že to jde, Roman měl v práci velký vzrostlý mandlovník a nosil mi z něho mandle, zasadil ho tam před hodně lety jeho starší spolupracovník (teď je už v důchodu), takže fakt rostl a rodil mandle spoustu let. Akorát asi před dvěma lety se bohužel zlomil prudkým větrem, tak už je po něm. Ještě tam mají jedlé kaštany a to Vám je páni, dobrota, když se kaštany čerstvě nasbírané upečou!!!

      Delete
    2. Saro, já mám mandloň asi tři roky, krásně růžově kvete, ale mám ji spíš jako okrasný keř. Mrkni: http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/jak-pestovat-mandlon-a-sklizet-sladke-mandle/, třeba něco vykoumáš a budeš mít vlastní mandle.

      Delete