Thursday, July 18, 2013

Domácí určitě zdravější nutela

 

 
Pokaždé, když vidím reklamu na nutelu, jako na něco energetického, skoro zdravého, plného vitamínů díky lískovým oříškům a čokoládě, nezbytného po ránu pro děti jako pro nás kafe, nadzvedává mne to ze židle. Když si pročtete složení, tak těch oříšků je tam jen 13%, kakaa 7,4%. Takže té čokolády a oříšků (kvalita bude jistě ta nejvyšší a určitě nebudou obsahovat plísně) je něco málo přes 20 %. Zbytek tvoří rostlinný olej (skoro vždy je to olej palmový, nezdravý a vyráběný hodně neekologicky a nešetrně k přírodě), rafinovaný cukr a trocha sušeného odtučněného mléka.
Bohužel reklama je mocná a všechny děti školou povinné dostávají po škole ke svačince chleba namazaný tady tím svinstvem a moje dítko začalo žadonit. Nechci ho vyčleňovat, a tak jsem hledala varianty. Něco našla, něco zkusila a potom si přetvořila. 
 
 
Moje lískooříšková nutela
 
1 a 1/2 H opražených oříšků (mandle, ořechy, sezamové semínko...)
1/3 H kokosového tuku (másla) nebo 1/4 H jiného rostlinného oleje
1/3 H třtinového cukru (medu, agávového sirupu) pro diabetiky je fajn stevie v prášku
 
Příchuť: vanilka, skořice, pomerančová kůra, kardamon atd....jestlivásještěněconapadne, napište mi :)
 
Oříšky co nejlépe pomelu, přidám tuk a sladidlo a ještě mixuju.
Ukládám ve skleněné vyvařené dobře uzavíratelné sklenici v lednici. S tím kokosovým tukem je to bezkonkurenčně nejvoňavější a nejchutnější čoko dobrotka na chleba. A když je ještě navíc domácí... ;)

Dobrou chuť a oříškům zdar!

5 comments:

  1. Vypadá to úúúžasně a slintám nad receptem. Akorát si nejsem jistá...to H je hrnek?

    ReplyDelete
  2. No jo, ale když já už asi tloustnu i po vodě !!!

    ReplyDelete
  3. Mňam, miluju čokoládooříškové věci. Taky hulákám na plnou hubu když někdo strká dětem nugety z obchodu. Pořád nemůžu pochopit, že ten vyspělý průmyslový svět, který tak maká aby vymyslel co nejdokonalejší auťáky pro tatínky, tak dokonale s..e na malé děti a klidně je otráví. No nic, opět to odnesou ženy, nemáme na práci nic lepšího než péct chleba, vyrábět si mýdlovou kaši na praní a šudlat domácí čokoládu. Nevadí, my to klidně uděláme, pro svoje děti a taky jim vysvětlíme proč to nekupujeme a dočkáme se takových zážitků, jako např. "Bubu, tahle holčička pije nezdravou limonádu s jedovatýma barvama, neměly bychom jí to říct, a jak to že její maminka jí to koupila ona to neví?" Prstík zdvižený, cizí dítě s vyvalenýma očima, v pozadí uražená osoba, já prchající, za ruku táhnoucí pravdomluvné dítě, anebo u doktora: "a za to že jsi byla tak statečná, tady si vezmi bonbonek", "Já tyhle bonbony nejím, no protože jsou tvrdý a já už jsem se jednou udusila a Bastyšek, to je můj bratr se taky jednou udusil, maminka mu šáhla rukou až do břicha a ten tvrdej bonbon vytáhla a zahodila ho a my je teďka nechceme, jak to že je dáváte dětem co když se vám tady někdo udusí, to byste se potom mohl naplakat a bylo by už pozdě a pane doktore v těch bonbonech je ještě jedovatá barva červená košenila a cukr a ten vám zase zkazí zuby až je budete mít samou díru a všechny vám vypadají a taky jsou v těch bonbonech éčka a to teda........."!!!:+)

    ReplyDelete
  4. Recept vypadá báječně a konečně už vím, jak využít ten kokosový tuk, který zatím dávám jen do kosmetiky :-) Misho, a řekneš mi ještě jak meleš oříšky? Mixérem? Já totiž nemám mlýnek.
    A jinak se tady řechtám nad předchozím příspěvkem :-D

    ReplyDelete
  5. Jéj, tohle jsem neměla vidět. :D

    ReplyDelete