Tuesday, March 19, 2013

Mrkvový olej - macerát z mrkve

 
 
Chci vám představit jeden olej, který jsem se naučila dělat a používat a kterým jsem nadšená.
 
V této době je ideální čas na jeho přípravu a na jeho aplikaci, protože nám pomůže přirozeně získat beta-karoten a vitamín A na boj se sluníčkem, spáleninami nebo poškozením pokožky, v boji proti vráskám či ekzému. Tento olej lze používat po celý rok, během dovolené u moře nebo po návratu, když chceme, aby naše pleť neztratila hned barvu, nevysušila se. Teď je výborné používat mrkvový olej na regeneraci pleti po zimě, při nedostatku vitamínů.
 
 
Do čisté sklenice s uzávěrem nákrájíme mrkev na kolečka (třeba 2-3 mrkve), zalijeme olejem až je mrkvička zcela zalitá a zavřeme. Schováme do lednice a 2 týdny necháme macerovat. Každý den protřepeme a necháme odpočívat. Musíme dávat dobrý pozor, aby se macerát dělal v opravdu dobře sterilované lahvičce, aby byla mrkev zalitá a nezačala se tvořit plíseň! Žádné bublinky, mokvání, divné chuchvalce čehosi tam nesmí plavat. Po 2 týdnech olej slijeme a uschováme v lednici. Vydrží asi 2-3 měsíce.
 
Jaký olej používat je otázka, co potřebujete nebo co vám vyhovuje. SEZAMOVÝ olej je na tento macerát doporučovaný pro jeho přirozený UV faktor (asi 8, není to moc, ale něco přeci!). Sezamový olej je výborný na pleť, na vlasy, ale já jeho "vůni" nesnáším, zvlášť teď v těhotenství, proto jsem se mu tentokrát vyhla :).
Můj macerát jsem udělala s olejem z LNĚNÉHO SEMÍNKA. Velice mi vyhovuje, odličuju se s ním, po použití pleťové vody si dám pár kapek na obličej a cítím se skvěle.
Jako základ lze použít běžný OLIVOVÝ olej.
 
Pokud chcete docílit vyšší koncentrace, lze po 1 týdnu olej přecedit, použitou mrkvičku vyhodit a použít mrkev čerstvou. Olej bude za 2 týdny vonět krásně po mrkvi, bude mít i její oranžovou barvu.
 
POUŽITÍ:
 
Maceráty obecně se kombinují s jinými oleji, nepoužívají se koncentrované. V tomto případě koncentrovaný olej nemůže nijak ublížit, ale může pleť zabarvit. Samozřejmě nemluvím o případné alergii na mrkev!! Alergie může být na cokoliv.
 
NA AKNÉ je vhodné kombinovat mrkvový olej s olejem jojobovým.
NA LUPÉNKU, EKZÉM, SPÁLENINY je vhodné kombinovat s měsíčkovým olejem.
PROTI VRÁSKÁM lze kombinovat se sezamovým olejem.
 
Olej nevyléčí lupénku ani ekzém, ale efektivně napomůže lepší kvalitě pokožky. Tento macerát lze používat na noc i na den, není fotogenní a nezpůsobuje nežádoucí reakce jako oleje z citrusů.
 
Je dobré popsat si lahvičku datem výroby. Je to přírodní produkt bez konzervantů. Lepší si udělat vždy jen trošku a za měsíc znovu dělat další lektvar :).
 

8 comments:

  1. Toto je niečo pre Bohdana! 8-)

    ReplyDelete
  2. Jen zírám! Z tebe bude jednou vyhlášená babka kořenářka a budeš léčit širé okolí ;) Odkud čerpáš informace?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe :), kořenářka, to by bylo fajn!!! Kéž bych někdy udržela nějakou cennou myšlenku a informaci a sloužila mi, byla bych šťastná!
      Info mám z internetu z několika míst, ale především od http://www.ecodaisynature.com/, úžasná ženská :).

      Delete
  3. Misho, úžasný nápad díky díky. Kdybych nemusela dneska pryč hned bych ho šla vyrábět. Asi bude záležet i na mrkvi nejlepší by byla doma vypěstovaná, ale zatím se můžeme spokojit s bio z obchodu. To je tak senzační nápad. Myslím si, že kromě toho, že budeme mít zdravou pleť napapanou vitamínky, vymyslela jsi samozřejmě i účinný samoopalovací krém??? Co? Co by za tebe kulturisti před závody dali? Vysvětlivka: kdo někdy nějakého znal tak ví :+D, před závody a soutěžemi se natírají pastou smíchanou ze samoopalovacího krému a barvy na vlasy, aby byli jako od móře, nebo stráví hodiny v solárkách což jim ubližuje ještě víc. Některému se povede vykouzlit na sobě bronz a některý pak vypadá, jako při nedoléčeném skvrnitém tyfu.

    ReplyDelete
  4. Ani kdy se s tim zatrese nemohou tam byt bublinky?

    ReplyDelete
  5. Ani kdy se s tim zatrese nemohou tam byt bublinky?

    ReplyDelete
  6. Nabízíme semena bio mrkve s certifikátem pro čaj z nálevu semen nebo jako základ pro macerát přímo ze semene mrkve žluté (bez karotenu). Blíže na vl.smutna@seznam.cz

    ReplyDelete