Wednesday, March 6, 2013

Domácí rýžové mléko

Rýžové mléko není mléko. Není to ani rýže s mlékem, je to nápoj z rýže, který barvou může připomínat mléko, proto se mu tak říká. Pro lidi, kteří nemohou mléčné výrobky, nebo vegany, nebo maminky, které hledají jinou alternativu ke kupovaným pitíčkům pro svá mláďata, pro miminka je to ideál. Odvar z cereálie je úžasně dobrý a sytý doplněk ke svačince, místo kávy jako teplý nápoj pro návštěvu, ke snídani na ovesné vločky, na další zpracování, třeba na dětskou kaši nebo puding....
Potřebujeme:
1/3 H rýže
1 PL sladidla (agávový sirup, javorový sirup, med....něco na doslazení) 
1 PL slunečnicového oleje
špetka soli
vanilkové aroma, skořice, kardamon - dle chuti

H - hrnek
PL = polévková lžíce
  1. Rýži zalijeme trochou vody v misce a necháme 1 hodinu máčet. Poté slijeme, vodu vylévat, můžete ji večer použít na umytí obličeje :).
  2. Rýži zalijeme 1 H vody a dáme vařit asi 10 - 12 minut. Pokud používáte rýži celozrnnou, musí se vařit 20 minut.
  3. Do vařící rýže přidáme olej, sůl a koření. Já mám ráda vanilku s trochou skořice.
  4. Až je rýže úplně měkká, dáme do mixéru, přidáme 2 H vody a dobře rozmixujeme.
  5. Přecedíme (přes drobný cedník, v kterém máme cedník na kávu - zachytí poslední zrníčko. Nebo přes cedník s plátýnkem) a slijeme do skleněné uzavíratelné láhve. Komu chutná hutnější konzistence nemusí použít dvojitý filtr. V lednici vydrží 3 dny, stejně jako kupované balené nápoje po otevření.
Ekonomické, dobré, vlastní, jednoduché a zdravé.
Dobrou chuť :)
PS: mým klukům chutná toto mléko moc! Na fotce je vidět, že má náš nápoj tmavší barvu, to kvůli skořici a třtinovému cukru.

Kdo chce, může se podívat, jak vyrábím mléko z ovesných vloček.

15 comments:

  1. To je vlastne také nealkoholické saké. ;-)

    ReplyDelete
  2. jé, tak to určitě zkusím!
    ... Lojzo a kdyby se to šmrnclo rumem... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak by z toho byl takový rýžový vaječný koňak,ňam.

      Delete
  3. :D a pořád by to bylo vegetariánsky dobrý!!! ;)

    ReplyDelete
  4. Já si v poslední době dělám ovesnou či rýžovou kaši s ovocem. Také dobré.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem takové kaše znovuobjevila s dítkem a je fakt, že je to ta nejlepší snídaně jakou znám! Energie!!! :)

      Delete
  5. Děkuju za recept, kupujeme totiž hotové a je moc drahé a takové mi přijde vodové a rychle se zkazí a litr za den nespotřebuješ. Takže opravdu úžasný nápad a koupila jsem si teď na takové studené vaření rýžový olej tak ten by se asi taky hodil. Takže vedle domácí lučiny od Radky zkusíme další věc rýžové mlíčko. Díky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No právě, taky kupuju a kupovala bych, ale ceny jsou dost šílené a my už jsme si tak zvykli na jiná "mléka" a na "divné produkty" a "ekologickou zeleninu", že se dělá průvan v peněžence, takže hledám jiné varianty. Zkuste to, snad vám bude chutnat. :)

      Delete
  6. Tak nevím jak to, že to nevypadá tak lákavě jako u vás na fotce? ;)

    ReplyDelete
  7. Diky za inspiraci. Prave jsem ho uvarila, ale presne jak komentar vyse, nevypada to nejak moc extra, ma byt takove vodove? Zuzka

    ReplyDelete
  8. Dobrý den, Zuzko,
    hustota závisí na tom, jak jste vývar přecedila. Pokud chcete mléko hustší, asi bych přidala rýži. Kupovaná mléka obsahují mezi 14-16 procenty rýže a taky zahušťovadla, např. mořskou řasu, která zároveň obsahuje i vápník. Další varianta :-)
    Pokud vyzkoušíte nějakou novinku, určitě mi napište, ráda se přiučím! :-)

    ReplyDelete
  9. Dobrý den Míšo,
    chtěla bych se zeptat, jak a z čeho vyrábíš ty jogurty?

    ReplyDelete
  10. Dobrý den,
    jogurty vyrábíme z plnotučného čerstvého kravského mléka. Zahřeje se (když sáhnu na hrnec, tak nesmí moc pálit :) ), přidám 2 vrchovaté lžíce sušeného mléka a 1 normální malý bílý jogurt nebo jogurtové kultury. Nesmí se dál zahřívat, jinak by se zničily kultury. Naliji do skleniček, z necelého litru mléka mívám asi 7 skleniček jogurtu. Mám jogurtovač. Vím, že se jogurt běžně dělává třeba v peřinách. Musí mít stálou teplotu alespoň 5-6 hodin. Kvasinky potom udělají své. Na internetu je hodně receptů, jak na jogurty, tak snad si najdeš ten svůj.
    Přeji krásné dny :)

    ReplyDelete
  11. dá se rýžové mléko nějak zavařit? nebo upravit na delší trvanlivost? Ptám se, jak to brát třeba na dovolenou...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Také jsem hledal nějaký způsob konzervace,nic jsem nenašel.Tak snad přes tu dovolenou udělat výjimku a vzít si s sebou krabici sušeného rýžového mléka

      Delete