Friday, October 5, 2012

Na liškách


.... jsem tedy nebyla, jelikož absolutně netuším, kde v místních kopcích rostou houby. Ale jeden den jsem je uviděla v obchodě. Za strašnou cenu 15,45€ za kilo se skvělo pár polámaných hlaviček na dně bedýnky a já neodolala. Lišky jsem jedla snad jednou v životě, ale neustále slyším, jak dobré jsou to houby, tak jsem si jich pár koupila. Udělala jsem si z nich pro sebe samotnou vynikající omáčku s rýží (celkem mne oběd stál necelé 3€), spokojeně jsem odfukovala a děkovala za možnost ochutnat lišky.
Andrés je normální kluk, který má za sebou první zkušenost s pohotovostí. Dnes mi volali ze školy, že si rozrazil bradu a že to patrně potřebuje zašít. Odpoledne jsme tedy strávili v nemocnici, kde mne přístup, profesionalita a laskavost celého personálu velmi mile zaskočily. Malý má na bradičce 5 stehů a je na ně patřičně hrdý. Jako normální kluk ještě před spaním stihl pomalovat gauč pastelkami a lepidlem na papír, několikrát plakat (lepší výraz "řvát") a potom usnout v tatínkově posteli jako nemluvně. Spící vypadá naprosto andělsky ;).
Je zatím krásný slunečný podzim. Opět jsme spořádali několik kilo ovoce a zeleniny za pár dní, kdo by taky odolal tak bohaté nabídce, jaká tu je! Blahořečím místní slunce a povětří, úžasné kanárské banány, sladké hrozny, listovou zeleninu, která je v českých zemích neznámá, obrovská masitá vynikající rajčata.... O víkendu vyzkouším recepty mé kamarádky, plněná zapečená rajčata s kuskusem a houbami a špenát s kozím sýrem. Mňam.
 
Přeji krásné podzimní dny!




 

 

8 comments:

  1. Jej, ovocie a zelenina... tu už pomaly dochádza. Len jablká a rajčiny, papriky a červená repa z dedkovej záhrady to istia. Ale nechceme ich vyjesť úplne ;-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leti, cervena repa je vynikajici :) cas od casu salatek nebo jako priloha k jidlu a nase telo rve blahem!!! :D

      Delete
  2. Nojo, první jizvy. Když mi na skypu ukazoval zalepenou bradičku a já řekla:"chudinko malá" a že mu to na dálku pofoukám, řekl mi, že:"není malá, je velký" a "pofoukat to nejde, je tam pšece monitol". Romantik to asi nebude :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babičko, ty si pleteš romantiku s infantilitou. Romantik to náhodou je, na tom usilovně pracuju, aby byl jako chlap co proto :D. Každý den mi například někde urve nějakou kytičku, ráno se zálibně dívá na zamlžené hory na obzoru a juchá když vidí duhu. Taky si zvykl na aromaolejíčky, rád poslouchá hudbu a kochá se mihotáním svíček...uff no je to práce. Ale vím, že dětinsky se na něj opravdu nemůže. ;)

      Delete
  3. Miso ty mi teda delas chute,kdyz jsem byla jeste mala tak jsem mela strasne rada lisky nakladene v octu.Chudinka Andreas pet stehu to uz teda je pekna bolest.S tim ovocem a zeleninou je to u nas stejne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, houbičky nakládané v octu!! Ňam, to je dobrota. Musím říct, že Andrýska zašíval plastický chirurg a v jeho podání je pět stehů něco jako jemná pavučinka, po jizvě nebude ani památky. :) Vy si snad brzy užijete třešní a jahod :), však my se podíííváááme :).

      Delete
  4. tetička gratuluje k prvnímu pořádnému vozembouchu a ač o to malý drsňák nestojí, na dálku na bebínko foukáme a držíme palce, aby se padalo a zraňovalo co možná nejméně. Mimochodem, jak jste na tom s úrazovou pojistkou? ;)
    Lišky jsem jako malá v lese vídala. Teď se nějak vytratily...
    Každopádně naše klíma moc čerstvého na chuť nenabízí, za to obchody praskají ve švech nekazící se (případně ihned plesnivou) zeleninou, neskutečnými barevnými variacemi ovoce-podle toho, jak designérům v zákulisí ujela ruka a fakt šťavnatým listovým všeho druhu, leč pouze jedné chutě, kterou ani sousedčin králík neocení. :)) ale máme jablka a hrušky a sluníčko. Co víc si přát ;)

    ReplyDelete
  5. Auau, André je statečnej kluk! Tak my místo pofoukání posíláme pochvalu a poplácání, že to tak krásně u pana doktora vydržel a vůbec neplakal.
    A hlavně Ty si užívej dobrého ovoce a zeleniny i hub dokud jsou a posílej to do bříška do zásoby na horší časy :-))

    ReplyDelete