Sunday, September 2, 2012

Ach ty klenby






 
 
 
Prohlížela jsem fotky a při shlédnutí těch "architektonických" mi neustále lezla na mozek asociace kleneb, pilířů, sloupů, základů s kdečím jen ne s těmi kameny.
 
Včera jsem si vyrazila na podpatcích do města a dnes mne dost bolí má nártní klenba. Blbec, já vím, že to tak vždycky dopadne, jakási genetická indispozice se mi pokaždé zařehtá do obličeje a já se opět dušuju, že fakt už nikdy. Pilíř těla, páteř se pere se svou skoliózou a nemůžu si pomoct, ale urgentně potřebuju, aby mi někdo škubnul hlavinkou napravo a nalevo a pořádně to tam vzadu promasíroval. Který heterosexuální muž denně nekouká ženám na jejich klenutá ramena, zakřivené nosy či pokřivené nohy, ohnutá záda, oblé boky a ňadra a nepřehlédnutelná těhotenská břicha? My jsme obloučky, zaoblinkami a křivkami prošpikované! Klenba nebeská, ano, to jsou přeci stromy, jak zmínila Sára. Jistě že jsme se my lidi nechali inspirovat a ty krásné oblouky začaly stavět jako stromovou korunu sahající co nejvíš to jen jde. Asi proto nemám ráda domy s rovnou střechou. Potřebuju koukat nahoru a že je často na co! Není to tak dávno objevila jsem několik úžasných pavučin táhnoucí svoje neviditelné nitky hodně daleko, nitky, které jsou tak tenké, silné, pružné, že my lidi jen zíráme, co příroda dovede a my ještě ne a vědci se snaží vyzkoumat, jak na to. Rodina je základ státu. Základ je základní vzdělání, umět morseovku, mít vždy po ruce KPZ, nešťourat se v nose a slušně zdravit, základ je instinkt přežití... a nakonec...měla nohy jako sloupy. No nazdar. :D
 
U nás je úžasně zlatavě, jak je u vás? :)
 
Ať máte příjemný start do prvního zářijového týdne!
 

10 comments:

  1. Moje tělo je na tom po včerejším chození úplně stejně. A to jsem měla nejpohodlnější botky, co se v botníku vůbec daly najít. Máme geneticky dáno chodit po trávě nebo pěšinách lesní zvěře. Ani náš pes nechce chodit po asfaltu a vedle mé zahradní pěšinky z kamenných šlapáků si vydupal svou v trávníku.
    A klenby? Ano, cítím to stejně. Chodím s hlavou obrácenou vzhůru a vzhlížím ke všem klenbám, ať už jsou vytvořené lidskou rukou nebo k těm přírodním.
    Fotky jsou moc povedené, hlavně ty dveře - nutí mě dívat se stále do středu té hvězdy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo, co pejsci toho s nami musi vydrzet. Ten vas je jiste na zahrade spokojeny, mne je vzdycky lito tech mestskych, kteri nemaji ani ty slapaky, jen v lete horky asfalt a v zime zase nasoleno.
      Nastesti pro nas se uz prodavaji opravdu dobre boty, ortopedicke, ktere nevypadaji jako gumaky, ale jsou i hezke. Ja vetsinou chodim v pohodlnych polobotkach nebo keckach. Takove ty balerinky bez formy nebo lodicky a kozacky na priserne vysokem podpatku mne nechavaji chladnou. Sice to mozna vypada na noze hezky, ale kdyz se pak v lete divam do sandalu postarsich dam, opravdu nekdy ziram, jak strasne maji zdeformovane nohy. To za to nestoji :). A hura do lesa! :)

      moc vas, Vladko, zdravim!

      Delete
  2. Klenby jsou úžasné! Taky je miluju! Ještěže nežijeme v minulé Číně, kde holčičkám lámaly nohy, aby byla klenba co nejvyšší a šlapka nejkratší. Lidi jsou opravdu někdy úžasně šikovní a jindy zhovadilí!!!!!!
    Jo a ještě, u nás zatím ještě není zlatý podzim, ale brzy bude. Zato úplně hrozně nepřirozeně zezelenala jezírka od sinic. Je to husté!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Copak kulturni tradice...kapitola sama pro sebe, casto velmi ale velmi znetvorene.
      My jsme tu meli tento tyden zase oblacno, strasny vitr, pomalu se ale teplota splha k 25 stupnum...Jezirko nastesti nemame, protoze tu udrzbu si neumim predstavit. Zvlast, kdyz je to huste! Fuj :)

      Delete
  3. Dnes byl první školní den, tak jsem obula na nožky botky s platformou vyšší nežli obvykle. Abych s klukama nešla za buranku, že!. Již v půlce jsem se rozhodla, po odevzdání hochů do budovy, zakoupit nové botky. Jsou sice podzimní, a k těm "vesnickým" nemají vůbec daleko. Budu nuset asi udělat "garážový" výprodej, a těch cca 15 podpatkových botek poslat do světa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elizo, tak vyprodej se mi zamlouva. Ja nejak zapomela, ze se daji veci burzovat a prodavat...asi to zavedu a nejen s botami! Preji dobry prodej! :)

      Delete
  4. Nádhené fotečky.. líbí se mi ta střecha.. to jsi snad na ní seděla.. je tak skutečná, jako bych se na ní dívala zblízka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeee, felixo, moc zdravim! Ja na te strese nesedela, ale trochu jsem si ji ohmatala, to ano :) je to vyfocene z brnenske veze hradu Spilberku.

      Delete
  5. To je ale krásná serie obrázků, nojo máš štěstí, že tam můžeš dávat stále nové a nové objekty, které jsme zaručeně nikdo neviděli, fakt pěkný.

    ReplyDelete
  6. tak to ma byt, hlavu hezky vztycenou. Klenbu nebeskou nad sebou, pohodlne boty..to se pak da zivotem i tancovat.

    ReplyDelete