Wednesday, July 4, 2012

Odličovací gel z aloe vera

Na úvod něco krásného, oku zpravidla neviditelného, ale především životadárného.



Dlouhou dobu jsem kupovala běžné odličovací prostředky, vždy na citlivé oči, protože mě neustále trápily zarudlé oči. Od té doby, co používám jen rostlinné oleje a jiné výtažky z rostlin, si nemusím kupovat další chemické přípravky v podobě očních kapek na zklidnění očí. Hurá, hurá, hurá. :)
Zase budu velebit Matičku Zemi a zase budu opakovat, jak hrozné je, že jsme si zvykli bezhlavě kupovat to, co se prodává, aniž bychom věděli, z čeho, za jakých podmínek je daný produkt vyroben a že tak po kapkách nechtěně přispíváme k ničení přírody.

Aloe vera je sukulentní rostlina původem ze severní Afriky. Divoce roste ve Španělsku, na Kanárských ostrovech, v Mexiku, Peru. Ve střední Evropě je na tuto rostlinku moc vlhko, ale při správné péči určitě i tam ji lze vypěstovat. Jelikož je to sukulent, nesmí se příliš vlažit a nesmí promrznout. Na zimu se musí schovat do chladnější místnosti.

Gel z aloe vera má silné regenerační, hojivé a tonifikační účinky, velice dobře se absorbuje, ničí bakterie a zamezuje přebytečné tvorbě kožního mazu. Stimuluje vznik nových buňek a částečně zabraňuje vzniku skvrn vzniklých po akné či opálení. Gel z aloe vera je tak velice vhodný jak pro problematickou pokožku, tak pro stárnoucí pokožku, dá se používat po depilaci nebo na spálenou či jinak poškozenou pokožku.
Gel se samozřejmě používá i vnitřně, dá se rozmixovat s vodou a citronem, dá se smíchat s mrkví nebo jogurtem.

Z rostliny se gel získává snadno. U stonku rostliny se uřízne zdravý (zelený, nikoli starý žlutý) list, po stranách se odřízne pichlavý okraj, podélně se poté seřízne tuhá slupku a průzračný gel se seškrábne do misky. Nazelenalá šťáva či gel je lepší nepoužívat, je to právě tato tekutina, která může způsobovat alergie.
Bohužel většina gelů, které se prodávají v lékárnách či obchodech není zdaleka 100%. Často obsahují ještě celou řadu přidaných látek, alkohol atd., i proto se projevuje na gel alergie. Ale kdo hledá, ten najde a jsem přesvědčená, že každý může najít svůj gel, pokud přímo nepěstuje rostlinu.




Recept na odličovací gel (i na oči, jakkoli citlivé :) )

  • 50 ml gelu z aloe vera
  • 50 ml rostlinného oleje (mandlový, jojobový, z hroznových semínek, olivový...)
  • 2 lžíce destilované vody nebo růžové vody (levandulové, heřmánkové, ze zeleného čaje...)
  • 2 kapsle vitaminu E (nemusí být, je to jeden z přírodních  konzervantů)
Vše se dobře rozmixuje a uschová nejlépe ve skleněné lahvičce s pumpičkou. Gel má občas tendenci dělat hrudky, proto je lepší jej před použitím protřepat.
Tento gel vydrží poměrně dlouhou dobu, pokud je v ledničce. Já těch 100 ml vypotřebuji rychle aniž by se mi gel zkazil, navíc jej mám uskladněný v lahvičce z tmavého skla. Gel se nanese na vatový tampon a zcela běžným způsobem se pleť očistí. Poté se pleť otře tamponkem namočeným např. v růžové či jiné vodě a je hotovo. Já na noc už nic nepoužívám. Samotný čistící gel mi pokožku hydratuje a jiný olej už zpravidla nedávám. Pokud mám pokožku hodně vysušenou vmasíruji už jen pár kapek oleje dle libosti (např. argánový). Pokud není po ruce žádný rostlinný olej, je možné na hydrataci použít samotný odličovací gel.

Přeji vám blahodárné hebké mazlení s přírodními produkty. :)

1 comment:

  1. Vypadá to dobře a jednoduše, díky za ty krásné návody.

    ReplyDelete