Tuesday, April 24, 2012

Pleťový čisticí krém na citlivou pokožku

Jednu variantu čisticího krému jsem napsala tady. Ten obsahuje mýdlo.
Teď vám chci představit další krém, který pleť rovněž velice dobře vyčistí, je vhodný pro citlivou pokožku a je bez mýdla.

Pokud trpíme dermatologickými potížemi, tak se vždy snažíme eliminovat co nejvíc produktů, jak jen to je možné. U akné či ekzémů je nejlepší pleť čistit co nejšetrnější formou a následně upravovat PH pleti co nejjednodušším způsobem. Často máme problémy s pletí právě kvůli excesu různých krémů, mýdel, mastí, když k tomu připočteme životní prostředí, prach, smog, bakterie, plísně a viry v uzavřených vytápěných či klimatizovaných prostorech, střídavou léčbu kortikoidy, čistící a prací přípravky, stravu, stres, málo spánku a rozbouřené hormony, pak se není čemu divit, že máme pleť tzv. problematickou.

Nekupujte si hotové výrobky, na jejichž obalu vidíte dlouhatánský seznam ingrediencí a spoustu slov, kterým nerozumíte, přestože v reklamě tvrdí, že je to produkt přírody. Nekupujte zajíce v pytli, vždy se dívejte na obaly a vždy zkoumejte, za co chcete či musíte dát peníze (to se netýká nejenom kosmetiky, ale především potravin). Problematická pleť potřebuje zklidnit, pofoukat, polaskat, očistěte ji například jen pár kapkami oleje zředěným vývarem z nějakých bylin. Výborný olej na problematickou pleť je např. jojobový, olej z hroznových semínek, mandlový, olej z mrkve či měsíčku lékařského (pozor, ty používat raději v kombinaci půl na půl s jiným rostlinným olejem), argánový olej má taky hojivé účinky. Co se vývaru z bylin týče, dobrá je například levandule, nebo růže, heřmánek, měsíček, třezalka.... hojivých, protizánětlivých vlastností má spousta bylinek, jen je třeba hledat a bádat. Vše, co potřebujeme nám příroda dává. My jsme jen tyto prastaré znalosti přestali slyšet a učit se jim vlivem masivní industrializace kosmetického a potravinářského průmyslu.
Suroviny na výrobu domácí kosmetiky by měly být vypěstované v ekologických podmínkách. Oleje by měly být panenské, lisované za studena. Jedině tak máme jistotu, že suroviny obsahují všechny propriety, jaké mají mít.

Dnes vám tedy představím čisticí krém, jehož recept dala světu Pratima Raichur, znalkyně indické ajurvédy. Jsem jím naprosto unešena, je vynikající, nádherně voní, výborně čistí a nechá pleť jemnou jako dětskou prdelku :).

Potřebujeme 4 ingredience:

2 lžičky mandlové moučky (máčených, oloupaných a posléze mletých mandlí)
1 lžička drcené pomerančové kůry (pomeranč musí být BIO, neošetřovaný pesticidy)
1 lžička sušeného mléka (já mám doma ovesné)
růžová voda (destilovaná voda)

Růžové vody nebo destilované vody se přidá tolik, aby vznikla pasta. Tato pasta se potom nanese na vlhký obličej a vmasíruje se dobře do pokožky, poté se opláchne. Jako tonikum lze použít zase růžovou vodu nebo nějakou jinou, např. levandulovou. Na ještě vhlký obličej je dobré aplikovat pár kapek oleje smíchaným s vodou a popřípadě kapkou nějakého esenciálního oleje. Na akné je vhodný citronový olej, esenciální olej ze sandalového dřeva či z čajovníku. Na citlivou pleť olej z růže, levandule.
Růžovou vodu nemusíte za drahé peníze kupovat. Jen musíte sehnat ekologicky vypěstované růže a to nejsou ty chemicky ošetřované, co se prodávají v květinářství. Růžové lístky zalijete v misce vřelou vodou, přikryjete a necháte louhovat asi 10 minut. Poté odkryjete, necháte vychladnout a slijete. Přidáte 1/2 lžičky glicerinu a vodu uschováte ve skleněné lahvičce. Stejným způsobem lze připravit i jiná tonika z různých bylinek. Tyto vody vydrží zhruba týden v ledničce.

Množství kašičky není moc, ale to je dobře. Neobsahuje žádné konzervanty. Je dobré si suroviny uchovat zvlášť a jednou za pár dní je smíchat a pastu si udělat znovu. Pasta se musí skladovat v ledničce.



4 comments:

  1. Všechny tvoje kosmetické přípravky vypadají a znějí velmi lákavě. Obě dcery mají velmi problematickou pleť, v podstatě nic nesnesou, zažili jsme nejednu alergickou reakci na kosmetiku. Narážím ale na základní problém, polovinu ingrediencí, které uvádíš, ani neznám, ani nevím, kde bych k nim mohla přijít. Ty dnešní, až na pomeranč a ten tu bio rozhodně nekoupím, bych snad mohla získat z vlastních zdrojů, to je zase jedna z výhod venkovanky. U ostatních nemám ani zdání kde hledat. A pak je tu ještě obava, jestli některá z látek nebude alergení také. Jedna z dcer např. snese jen určitý typ měsíčkové masti a ostatní jí vadí. Řeklo by se, že pitná voda je všude stejná, ale není. Po jedné se osype, po druhé zklidní. Je to složité.

    ReplyDelete
  2. Mila Vladko, mate pravdu, tento recept je sity spis na jizni zeme :) tady ve Spanelsku jsou mandlovniky a pomerancovniky domacim druhem. Ale mlete mandle a ovesne mleko se sehnat da napr. ve zdrave vyzive. Ja nakupuji pres internet, uz pomalu vsechno! Mam s tim dobrou zkusenost. Mandle a citrusy jsou ale caste alergeny a nekomu nemusi delat dobre, proto je lepsi napred vyzkouset reakci na kazdou surovinu zvlast a podle toho se zaridit. Ale slibuji, ze priste publikuji recept na odlicovaci cistici mleko ze surovin, ktere jsou prave na venkove v kazde spizce nebo zahradce :)
    Preji krasny den a rychle cvakani fotoaparatu pri radovankach Kroka a jeho holek ;)

    ReplyDelete
  3. To musím zkusit!! Díky za babské rady, ty stejně bývají super!!

    ReplyDelete