"Štěstí včely a delfína spočívá v tom, že jsou. Pro člověka to znamená vědět to a podivovat se tomu."
Jacques Yves Cousteau
Nakonec jsem dospěla svým sobotním plánům a něco jsem zvládla. Moje první marmeláda dopadla nad očekávání dobře, nepříliš sladká, zato ale pravá jahodová :).
3/4 kg jahod
sirup z agave
citronová šťáva
přírodní želatina agar-agar
Povařila jsem, po 20 minutách bez použití pektinu ovoce začalo přirozeně houstnout, nakonec jsem ale přidala i želatinu, dala do lahviček a ještě raději povařila dalších 20 minut v hrnci. Předpokládám, že otevřená marmeláda dlouho nevydrží, taky nezaručuju, že mi to tu za týden nevymaluje kuchyni :D, ale za první osobní pokus to stojí. Těší mě vědomí, že vím, co jím. Máme dvě skleničky marmeládky, která je výborná. Jen příště budu dávat do skleniček menšího objemu.
Když to tady tak čtu, připomíná mi to moje různé kuchařské i jiné omyly-pokusy, které jsme s kamarádkama vyráběly. Asi to patří k tomu věku, dnes už jsem na to líná nebo co, raději přijdu k hotovému. Ale není nad to, když člověk ví, co do toho dá a vlastnoručně vyrobí, to uspokojení stojí za to.
ReplyDeleteJé marmoška, my kupujeme jahůdky v poslední době snad při každém nákupu, a jsou ze Španělska, no jenže se sežerou hned po vyndání z tašky, když chci nějaké do kaše nebo do poháru musím je ukrást a schovat. Vzpomínám si jak jsme kdysi kupovali ovoce po 20kilech - muselo se koupit rychle dokud ho v sezoně měli a na noční vaření marmelád - ve dne jsme byli v práci, brrr už ani za nic. Ale pořád mám ten tísnivý pocit, že musím mít něco do zásoby, něčeho hodně, kdyby přišly zlé časy, a tak vždycky když jdu na trh, koupím 2kila něčeho co zrovna je, doma to pomixuju nebo jen tak nasypu do misek od zmrzlin a mražáček je na prasknutí, a tak máme pořád borůvky, maliny, švestky, jahody, kopr, houby, ořechy, bezové květy a další byliny. Ta tvoje marmeláda je tak krásně červená :+D
ReplyDelete