Thursday, March 15, 2012

Domácí ovesné mléko

Už nějakou dobu nemáme vůbec kravské ani jiné zviřátkovské mléko. Kupujeme už jen sýr (tomu se nedá odolat, zvlášť když máme "za rohem" ty pravé francouzské smraďochy) a jogurty pro malého. My jsme přecvakli na náhražky ze soji, ovsa, rýže a mandlí.

Napadlo mne doma zkusit udělat ovesné mléko. Doteď jsem ho kupovala 1 litr za 2,89€. Domácí uvařené mléko mne stojí 1 litr 0,40€ (počítám-li, že 500 gr jemných ovesných vloček stojí 2,50€).

na 1 litr je potřeba:

1,5 litru vody
80 gr ovesných vloček (já mám doma vždy ty jemné i na jiné účely)
špetka soli

Povaříme na mírném ohni alespoň 5 minut, poté propasírujeme přes síto a pak ještě jednou scedíme. Dáme do lahve, nejlépe skleněné a necháme vychladit.

Do tohoto základního mléka lze přidat, co vás napadne. Já mám nejradši jednoduchost a mléko ochucuji pouze vanilkou. Lze jej samozřejmě dosladit medem, agávovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Posléze se dá s mlékem čarovat i jinak. :)
Andrés si mléko zamiloval, vedle mandlového, které velice rád konzumuje s cereáliemi ke snídani, si ke svačince nechává servírovat tady toto ovesné.

11 comments:

  1. Zase dalsi novinka pro me o tomto mleku jsem jeste neslysela.Tva jahodova marmelada ma krasnou barvu a urcite i chut.

    ReplyDelete
  2. O jiném mléku než živočišném, jsem slyšela poprve až se protlačila do našich kuchyní soja, ale pila jsem ho poprve až loni ve Španělsku. Musím přiznat, že mne překvapila jeho dobrá chuť. Letos možná ochutnám i z ovesných vloček ;))

    ReplyDelete
  3. Mila Elizabeth, jsem velmi potesena, ze muzu s necim prispet do soudku :).
    Ja jsem o ryzovem mleku, quinoe a jinych pokrmech slysela v podstate az jsem otehotnela. To jsem se lehce poblaznila do zdrave stravy, precetla haldy literatury a ted uz v tom zkratka "jedu".
    Moc dekuju za pochvalu marmelady. Uz mame jednu sklenicku snezenou! Tu druhou asi schovam, preci jen takovou rychlost jsem necekala. :D


    Alko, vidis, co vsechno nevyzkousis. Aspon muzes byt uz v klidu, ze ti nebudeme servirovat chobotnicky a sepijky a muslicky a kraby! :D Ovesny mliko je lepsi ;)

    ReplyDelete
  4. To se mi Miško ulevilo, to víš, jsem vždycky ve střehu ;)

    ReplyDelete
  5. to je vlastně šlem. Zavzpomínala jsem na dobu, kdy byl Adámek malinkej. V obchodech nebylo vůbec nic, kdo neměl vlastní zahradu nebo známého v zelenině,v masně nebo Esu (=tuzex na potraviny), měl smůlu. Tehdy jsem mu dělala domácí jogurty a do "ovesného" mléka jsem mu míchala sunar, abych ho trochu zasytila. Kaši z vloček mám ráda, dělám si ji často k snídani, (nejlepší je s jablky) a vývar je s různým ochucením, cereáliemi, ovocem nebo jogurtem taky skvělý. Je fajn, že se doma vrací tradiční suroviny a že mladé hospodyňky pouští uzdu fantazii. Navíc máte tu výhodu, že na trhu kromě surovin a potravin najdete i technické pomocníky na zdravé zpracování. :) Moc se mi tvé recepty líbí a pořád se na nich učím. Díky :)

    ReplyDelete
  6. Tak jsem hodinu a půl vyráběla půl litru ovesného mléka. Zatím se chladí v lednici, ale doufám, že za to bude stát :)
    Mám otázku. Je opravdu nutné jej pasírovat? Nevyšlo by nastejno ovesné vločky ve vodě rozmixovat?
    Také bych ocenila více nápadů, jak ovesné a rýžové mléko vlastní výroby ochutit :)
    Předem díky! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den, po dlouhé době odpovídám a omlouvám se za to :)

      Myslím si, že pokud vločky rozmixuju bude mléko hustší, ale proč ne? Klidně bych to dělala i tak :). S tím ochucováním moc nápadů nemám. Mám radši jen základ, protože toto mléko používám i jako odličovadlo :)
      Ale napadá mne třeba kokos, na tom poslední dobou ujíždím ;).

      Delete
  7. Používáte pak nějak dál tu přepasírovanou kaši? Zkoušela jsem muffiny s jablky, ale nebylo to nějak ono.. Martina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, používám ji na obličej do pleťové masky a taky do normální kaše k snídani.
      Ale pokud máte jiný nápad, tak taky ráda zkusím :).
      Srdečně zdravím :)

      Delete
  8. Milá Misho,
    jak dlouho pak mléko v lednici vydrží?
    Díky, Klára

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mila Klaro,
      nemam vyzkousenou horni hranici :), ale dele nez 5 dni bych mleko neuschovavala. I u bezne kupovanych komercnich "mlek" se doporucuje tato doba.

      Delete