Thursday, February 16, 2012

Zvuky a doteky přírody/ Sonidos y toques de la naturaleza


Zvuky přírody jsme objevili v nabídce internetových radií na itunes. Vyjma rána, kdy poslouchám český radiožurnál, u nás doma kvákají žáby, mluví delfíni, šplouchá voda, hučí vítr, rámusí cikády... A neomrzí se.
Kromě intenzivnějšího cvičení jógy, jsem se začetla do knihy o makrobiotice. Nechtěně, necíleně. Ale okolnosti tomu dopřály. A je mi moc dobře.

Los sonidos de la naturaleza encontramos en itunes. Excepto las mañanas, cuando escucho radio checo, en nuestra casa croan ranas, hablan delfines, hacen ruído las olas marinas, cigarras, viento.... Y no nos cansan.
A parte de que empecé a practicar más yoga, me metí con un libro de macrobiotica. Sin querer, sin tenerlo como objeto, el destino me complazca así. Y estoy muy bien.

Toto je moje novorozené první po domácku vyrobené mýdlo. Za první pokus to stálo, těším se na další výrobu. Tu tedy tkví i odpověď na ty olejíčky z předešlého článku.

Esto es mi bebé -  jabón casero. Merecía pena intentar hacerlo, me divertí mucho y ya tengo ganas de hacer más. Aquí está entonces la respuesta para el artículo anterior.

























Složení: glycerín, jojobový olej, mandlový olej, kokosový olej, pupalkový olej, šípkový olej, esenciální olej z palmarosy (palmorůžová silice), esenciální olej z gerania, esenciální olej z patchouli

Ingredientes: glicerina, aceite de jojoba, aceite de almendra dulce, aceite de coco, aceite de onagra, aceite de rosa mosqueta, aceite esencial de palmarosa, aceite esencial de geranio, aceite esencial de patchouli

První mýdlo, které mi nevysušuje pokožku, naopak, mám po něm kůži krásně hebkou. Je to můj první pokus a nevěděla jsem přesně kolik čeho mám dát. Příště určitě uberu na vonných kapkách. Doufám, že se dopracuji k mýdlu pro mne stvořenému a nebude se mi neustále vracet problém s rozpraskanými prsty.

Primer jabón cuál no me seca la piel, lo contrario, tengo cutis muy suave. Es mi primer experimento y no sabía muy bien las medidas. La próxima vez no añadiré tantas esencias. Espero que conseguiré un día el jabón hecho para mí y no volveré a tener problemas con la piel agrietada en las manos.









Koupila jsem tuto nádhernou Phalaenopsis Orchidaceae. Divoká barevná, krásná. K mému údivu se mnou na podzim ošetřené orchideje začínají probouzet a zdá se, že budou znovu a bohatě kvést! Tak snad v některém z dalších článků.

Ať máte krásný den!


Compré esta preciosidad Phalaenopsis Orchidaceae. Colores salvajes, hermosos. También me sorprenden las orchideas que tengo del año pasado. Parecen sobrevivir mis cortes y quieren florecer de nuevo!

Que tengáis el día precioso!

13 comments:

  1. A já vždycky myslel, že se mýdlo dělá z rozvařených kostí. :)
    Díky za tip na zvuky přírody, je to fajn. A chválím fotečky orchideje, zvlášť číslo dvě a tři se mi hodně líbí...
    Pozdravuj kluky. :)

    ReplyDelete
  2. Nejkrásnější je, když venku zpívají kosi. Nedocenění muzikanti :) Taky mám ráda zvuky přírody. Tekoucí vodu, jemný vítr, šustění listí....
    Vyrábíš mejdlíčka? To je zajímavé a pěkné. Držím palce, ať brzo vytvoříš směs ingrediencí přesně jak potřebuješ. Ty orchideje jsou nádherné (...opravdu, ač já je nemám ani trochu v oblibě;) )
    Pozdravuj moc moc školkáčka i velkáčka. :) papa

    ReplyDelete
  3. To je dobře, že se pdařilo mýdlo, které ti neubližuje. Nakonec si budeme doma hodně věcí vyrábět, jako kdysi :( Ta orchidej má krásnou barvu. Je ta příroda úžasná, květy i její hudba.

    ReplyDelete
  4. Každý rok si na vánočních trzích říkám, že zkusím výrobu vlastního mýdla. A vida, předběhla jsi mě. Musí být příjemné namíchat si vlastní voňavé přírodní mýdlo, navíc to pak vypadá v koupelně hezky, že?
    Můžu poprosit o odkaz na rádio se zvuky přírody? Pořád si říkám, že u nás doma něco chybí. Prostě v poslední době potřebujeme s dětmi poslouchat něco takového a tohle by mohlo být to ono :-)

    ReplyDelete
  5. Doma vyrobene mydlo mam rada ,obcas si ho koupim ale ted kdyz vim ze ho umis udelat budu od tebe chtit navod jak na to.Tak z toho klidne muzes udelat jeden prispevek a ja budu moc rada.Jak to pokracuje ze skolu pro Ondrska?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdybych to po sobe cetla tak bych vedela ze to ma byt pro Ondraska.

      Delete
  6. Ahoj Miso, mydlo vypada bajecne, ja jine nez doma vyrobene uz leta nepouzivam. Mam stesti, zasobuje me ma kamaradka,ktera ho vyrabi:) A orchidejka je nadherna, mam take dve doma a uz pomalu obrazi na nove kvetenstvi, ted uz zbyva jen cekat:)Moc zdravim, Monika....

    ReplyDelete
  7. Bohdane, tak vidis, kdysi se mydlo delavalo ze sadla nebo z kosti, pak se objevila chemie a nic nez chemie. Proto mame vsichni nejake kozni problemy :). Jsem rada, ze me vsechny potize ponoukaji k hledani starych receptur. Myslim si, ze tak je to spravne. :) Moc dekuju za pochvalu fotek!

    Alko, ty si nebudes muset vyrabet mydlo nikdy :).

    Veru, vidis, myslime stejne :). Zkusila jsem vic veci nez jen mydlo a nesmirne me to pohlcuje a bavi. O to vic, ze moje dite se uci pri beznem pochodu domacnosti, ze ty kytky venku k necemu slouzi a daji se z nich delat oleje a vyvary a ty potom pouzivat. Kdyz pribehne ze skolky, vola: "Cos dneska udelala??"
    link na radio: http://www.sky.fm/nature
    Pokud muzes naistaluj si http://www.apple.com/itunes/, tam mas tisice radii vsech druhu :), ale poslouchat prirodu je z detmi to nejlepsi ;), mas pravdu.

    ReplyDelete
  8. Mila Ello, nevim, jestli se mi podari nejaky prispevek. Ja jsem hledala na internetu a potom dobre navody jsou na www.youtube.com

    Tam je prima navod na levandulove mydlo (podle toho se da vymyslet spoustu jinych druhu). Zkus:
    http://www.youtube.com/watch?v=8-l5-A44Htk
    To vsak pokud bys chtela glycerinove mydlo. Vyrabi se potom tzv. mydla s oleji, jejichz zaklad tvori hydroxid sodny. To jsem nezkousela, je to trochu nebezpecny proces a celkove zrani mydla je asi 6 tydnu. Urcite i toto mydlo zkusim vyrobit, protoze tam se pouziva velke mnozstvi oleju, o coz mi jde. Snad jsem te povzbudila :)

    ReplyDelete
  9. Elizabeth, moc dekuji za optani. Andres byl prijaty na skolu, kterou jsme si vybrali jako prioritni. Mame velkou radost :). On zatim o nicem netusi, tak je taky spokojeny ;).

    Mila Moniko, moc me tesi, ze prozrivam a vidim, ze se pres blog muzeme poradit a povzbudit. Moc dekuju :)

    ReplyDelete
  10. Mýdlo vypadá skvěle a určitě i skvělé je.

    ReplyDelete
  11. Máš pravdu, Míšo, přírodní (ale tím myslím skutečně přírodní) kosmetika je nej nej. Začala jsem se tím také trochu více zabývat, používat ji, a pozoruji zlepšení na své pleti, vlasech, prostě všude kam ji začnu plácat místo chemických srágor.
    Akorát přírodní kosmetika je finančně náročnější, ale co bychom pro sebe neudělaly, že? Potom je opravdu nejlepší si ji udělat doma.
    Rádio právě instaluji, děkuji za odkaz, snad tam potom najdu to správné rádio :-)

    ReplyDelete