Wednesday, December 21, 2011

Vánoční / Navideño



Dnes venku plakalo. Celý den. Ale víte, my jsme doma uklidili, vyžehlili a i do toho sychrava vyrazili na nové větvičky. Budou se hodit do vázičky.

Hoy fuera llovía. Todo el día. Como en mi alma. Todavía siento y sentiré mucha pena por la muerte de Vaclav Havel. Da igual, hemos salido fuera a buscar nuevas ramas. Las necesitaremos para decorar.




Na vánoce už jsem skoro nachystaná, chybí mi jen zabalit dárky, dodělat výzdobu a uvařit :)
Nakonec jsem se překonala a udělala víc cukroví než jsem původně zamýšlela. Už jsem z toho hodně rozdala po okolí a hřeje mne pocit, že jsem udělala radost.

Ya estoy casi lista para las navidades. Me falta solo envolver los regalos, terminar la decoración en casa y hacer la comida para la fiesta. :) Al fin superé mi pereza e hice más pastelitos que quería. Muchos ya he regalado y me siento satisfecha por hacer una sorpresa bonita.




 Perníčky (od Radky)
Vanilkové rohlíčky (s pravou vanilkou a s fruktózou)
Ovocné kuličky (obalované v kukuřičných lupínkách)
Lepené linecké
Čokoládové dortíčky (od Radky)
Ořechové řezy (od Radky)
Kakaové úly
Kokosové úly
Brusinková kolečka (od Radky)
Marokánky
Karamelové rohlíčky



Ořechové řezy se mi rozutekly po velkém plechu a tak jsem ten tenoučký upečený plátek nakrájela na malé kousky a je to zkrátka neestetické, leč dobré cukroví.
Brusinková kolečka ... si pamatuju úplně jinak, ale taky se dají chroupat :D.
Do jedné ze dvou dávek marokánek jsem dala patrně jen poloviční dávku sušeného ovoce, takže jsou z toho dobré mandlové sladké placičky. Ehm
Karamelové rohlíčky mne málem přivedly na pokraj zhroucení. Těsto se mi lepilo, trhalo, při přenášení na plech se mi rohlíčky bortily, to samé po upečení. Krém v pokojové teplotě roztékal a tak bylo pošušňáníčko snažit se to nějak napaplat na ty kousky upečeného těsta, které se mi dále drobily. Zhrzená a přecpaná hromadou nepodařených malých zrůdek jsem to narvala do mrazáku a to, co zůstalo, jsem domáčela v čokoládě. Je to moc dobré a křehké. Těší mně představa, že příští rok se najím cukroví u své milované maminky a sestřičky.

Za nepodařené cukroví nechť je mi omluvou, že mi u toho asistoval malý mužský, který chtěl přispět rukou k dílu, popřípadě potřeboval vyčůrat, napapat, nabumbat, utřít sopílek, namalovat další auto, spravit auto, podívat se na zaparkovaná auta nebo vyvenčit. Uf. Už si žížalka zvykla, že je doma něco moc dobrého a od rána se vyžaduje cukrátek. Vidím, že se sní všechno. ;)





Těsto netěsto, je to jedno, hlavně, že jsme, že si můžeme popovídat. Chci vám moc a moc a moc poděkovat, že se za mnou chodíte podívat, že mám možnost s vámi sdílet své radosti i starosti, za milé komentáře, které píšete.
Ať jsou vaše sváteční dny plné lásky a smíchu. :)

Mis peripetias con los pastelitos dan igual. Lo mas importante es que somos, que podemos hablar. Quiero agradeceros muchísimo que venís aquí a verme, que tengo la posibilidad de compartir con vosotros mis alegrías de vida, que me escribís comentarios tan bonitos.
Que son vuestros días llenos de amor, risas, buenos libros, películas bonitas, amigos, ensueño, vino bueno, comida rica, paz, satisfacción de la alegría, toques suaves, humildad y salud. :)

9 comments:

  1. Tak ten talir s cukrovim vypada moc chutne,ja jsem udelala jenom ctyri druhy a protoze delam vsechno po kilech tak mi to stacilo ty nase vnoucata to hned spucujou.Mas to moc hezky naaranzovene s temy svickami.Preji vam vsem krasne proziti vanocnich svatku.

    ReplyDelete
  2. Právě v cukroví pokrouceném, nadrobeném, geclém, improvizovaném a prokletém je ta pravá atmosféra. Nikdy bych si nekoupila krabici strojového z obchodu. To raděj nic, protože právě to vědomí, že jsem přeprala recept, zdolala troubu a foukala si připálené prsty mě hřejí, když vidím, jak to všechno jiným chutná. A protože mám ráda změny, vymyslím si na počkání nový název, kdyby náhodou původní předloha od mého výtvoru jaksi poodešla jinam. Užijte si mlsání,vůně jehličí i svíček. :)

    ReplyDelete
  3. Náhodou jsi dobrá a cukroví na fotce vypadá bááječně..já letos stihla jen 4 druhy (nedá se říct, že jsem nestihla, spíš se mi nechtělo, ale to přikládám mé lenosti se stále větším bříškem), ale teď mám doma asi tak 15 druhů :-) Vyměnily jsme si s holkama, takže ani nevím, kdo to cukroví všechno sní. No ti moji chlapi asi určitě nee..tak to zase zbyde na mě. Třeba z toho aspoň pěkně povyroste miminko v bříšku :-)
    Pěkné Vánoce tam u Vás..

    ReplyDelete
  4. Zdravím, Míšo, a jen se usmívám. Při takovém množství by bylo divné, kdyby bylo všechno dokonalé. Přece se musí něco "nepovést", aby byl důvod ochutnávat už před Vánoci. Většinu toho cukroví neznám, mám úplně jiný repertoár. Ale i když už ho dělám několikáté (kolikáté vlastně) Vánoce, vždycky se něco k radosti mé rodiny pokazí. Proto si taky nechávám na závěr kuličky - v nich se toho schová...
    Přišla jsem poděkovat za přání a zároveň popřát celé tvé rodině krásné vánoční chvíle, ať už přijde Ježíšek, nebo někdo jiný. Duch Vánoc musí být všude stejný. HEZKÉ VÁNOCE!

    ReplyDelete
  5. ahoj Misha, to si krásne napísala, to přáničko! :-) voní človečinou, ako tie tvoje fotky, a cukroví....a vôbec celý tento milý blog.

    krásne Vianoce a všetko dobré nového roku!

    ReplyDelete
  6. No vidíš, každému se něco nepovede a udělá se z toho nový recept. Já jsem letos zbabrala tři druhy, ale je to fuk. Místo kornoutků jsou šišaté trubičky, které jsem naštvaně namačkala na držadlo vařeky, místo kuliček salám, který se nakrájí až na stůl a pod. Taky jsou výborné kuličky, do kterých se rozmačká všechno nepovedené, přidá třeba rum a udělají kuličky. Každý rok jsou jiné a chutnají :)))

    ReplyDelete
  7. Ještě něco důležitého: když si představím, jak těm národnostem okolo rozdáváš něco ryze českého, moc mě těší, že aspoň trochu napravuješ reputaci Čechů, kteří se nerozpakují nejen doma, ale i v cizí zemi chovat se zlodějsky a nevychovaně. Díky tobě :)

    ReplyDelete
  8. Přidávám se ke všem těm, milým přáním, u některých jsem brečela smíchy, např. u Radčina, jak jí cukroví nepovedené odchází z receptů jinam a tak ho jinak pojmenuje a je tu nový druh. To proto asi je tolik druhů na světě, to jsou ty co se nepovedly a dovedly se k dokonalosti.
    Chci vám do španělské země popřát mnoho krásných vánočních chvilek s klukama a v novém domově, který jste tedy taky zvládli vytvořit a proteplit a spojit z různých zvyků, ze dvou kultur nejkrásnějších. Jedna pochází ze srdíčka ze samého středu, z mléka a strdí a druhá z mořského pobřeží, které vysílalo v dávných dobách k objevitelským cestám a dobrodružstvím. A přijeďte brzo, ani nevíte jak se nám po vás zastesklo.

    ReplyDelete
  9. Preji krasny zbytek vanocnich svatku. Hlavne hodne pohody a hezke chvilky z rodinou a prateli. Zdravi Monika...

    ReplyDelete