Friday, November 25, 2011

Jednu jsem si šlehla a zadarmo!

Ve starořečtině slovo φάρμακον (farmakon) znamená jed nebo lék. Jak příznačné.
Doktorka (tedy vlastně zdravotní sestra, protože s nachlazením se tu nechodí k doktorovi) mi předepsala na můj dráždivý dávivý nezáviděníhodný suchý kašel kodein. Nevím jestli to píšu správně, je to codeína ve španělštině a momentálně nemám sílu hledat překlad nebo něco jiného. Je to výtažek z opia a je to droga, návyková. No nazdar, říkám si. Před 8 lety jsem prodělala bronchitidu a od té doby se mi každé hloupé nachlazení přemění v chrapot, ztrátu hlasu a tento kašel. Prý to tak bude napořád, prý se s tím nedá nic dělat, prý na to zabírá jedině kodein. Jsem omámená, malátná a je mi nevolno. Vedlejší účinky.
Kdybyste náhodou věděli, co jiného, nenávykového by mi pomohlo, tak bych byla velmi vděčna za zmínku.

děkuji

jdu si lehnout
via albert font

6 comments:

  1. Kamarádka mi poradila odvar z řepíku. Prý už nebudu kašlat ani chraptět. Ani jsem se neodvažovala, při každém polknutí jsem se otřásala hnusem :-(. Nejlíp mi vždycky pomůže náš domácí med. A pak jsou takové babské recepty, co já nemusím. Např. cibule nasekaná nadrobno a s medem. Nebo ořechy s medem - to mi chutná, ale zas to tolik neléčí.
    Přeju uzdravení, nejlíp je hupnout do postýlky a počkat, až to přejde.

    ReplyDelete
  2. Mě tentokrát pomohl šalvějový čaj s medem. Můžeš pít i kloktat. Nemá se užívat delší dobu, ale myslím, že takové tři dny třikrát denně a pak přestávku. Také med se připravuje jako lék, poslala jsem ti emajl.

    ReplyDelete
  3. Ještě jsem chtěla říci, že kodein se na dráždivý kašel předepisuje dlouho. Hlavně taky krk v teple a stále popíjet. Nemáte tam Vincentku? Ta prý také pomáhá, vlažná.

    ReplyDelete
  4. Mila Vladko, moc Te tu vitam!! :)
    A moc dekuji za ty rady. Repik nemama, ale medem se cpu od rana do vecera (orechy s medem jsou dobrota, vid?), cibulku jsem chystala pred mesicem, to kdyz hodne kaslal prcek. Zasypala jsem ji cukrem a do rana z cibule vyteklo hodne stavy. Tu jsem mu potom podavala po lzickach. Smrdel nam cely dum :D.

    Alko, moc dekuji! Vincentku nemame, ale hodne piju, cucam salvejove bonbony, koupila jsem propolis s echinaceu, ktery si v kapkach kapu na lzicku s medem. Pomaha to. Snad to brzo prejde, protoze vite co, ja uz mam docela slusne vypracovane brisni svaly ;).
    S tim kodeinem mas tedy letite zkusenosti! A nic jsi nerekla, ze ty a drogy....! :D Ja vim, ze se pouziva, vsak prirodni to je a pomaha taky. Uzivam ho, jen mne opravdu docela omamuje. Dobre spim :)

    ReplyDelete
  5. Klidně si dej kodein (vývar z makovic). Má především čistě tlumící účinky, nikolik výrazně léčivé. Ale vyspíš se a nevykašleš si kýlu. Neber ho dlouho, zachutnal by ti. ;) Když budeš číst složení kdečeho na nachlazení, zjistíš, že je ve spoustě přípravků. Mě mnohem víc trápilo, že jsem na kašel dostala lék obsahující červené amarantové barvivo E123, které je například v Americe úplně zakázáno, jako zdraví výrazně škodlivé. No, skoro to vypadá, že si doktoři zajišťují "vhodnou" léčbou pacoše do budoucna.....
    Na nachlazení je dobrá majoránka, šalvěj, máta, lipový květ, zázvor a hlavně nevylízat v tom blbém podzimním počasí ;)
    P.S. v každé odborné literatuře je jakákoliv bylinka a její výtažek nazývána "droga". Neznamená to hned látku návykovou a mysl blbnoucí. :)

    ReplyDelete
  6. Radko, asi bych šla za doktorkou a takový recept bych jí hodila na. Já k doktorovi chodím minimálně a léčím se hlavně přírodně. Příroda je samý lék a jed. Jen ten kodein, zkrátka mi nesedí, projevují se u mne všechny vedlejší účinky.
    Ale díky za rady, naštěstí už to není potřeba. :)

    ReplyDelete