Tuesday, September 20, 2011

Co to je na těch bramborách?

Dobromysl obecná
Origanum vulgare
Lidově: červená lebedka, divoká marjánka, dobrá mysl, dobráček, dobrotice, dobroušek, dobruška, mysl domácí, obecní origanum, olej dobruškový, oregáno, pamajorán, pizza koření, zimní majoránka





Moje mozkové buňky mne mnohokrát ošidí a to natolik, že si například uvědomím až po 34 letech, že dobromysl, je vlastně bylinka, která má svůj název patrně od vlivného působení na mysl. :D Dávám tedy červenou lebedku s velkou chutí na brambory, na kuřecí nudle nebo králíka, posypu jí mozarellu a rajčata a vězte, že má dobruška doma velký úspěch.

Když jsem se rozhodla, napsat o dobromysli, okamžitě mi na mysl vytanula
a) moje známá, která při každé cestě do Řecka nakoupila několik sáčků s tímto kořením s tvrzením, že nikde nemůže být lepší. Má pravdu, vždyť tato trvalka se sice pěstuje všude po Evropě i Americe, nicméně původní druh pochází ze Středomoří a název oregano pochází z řečtiny a znamená to "pokušení z hor".
b) záběr z níže uvedeného filmu, kde se hlavní hrdina v řecké restauraci se zájmem zeptá svého přítele, co to je na těch bramborách?

Podle řeckých bájí ji Venuše jako první pěstovala na své zahradě. Řekové i Římané ji používali do koupelí, jako parfém, masážní olej a pro dezinfekci a kozervaci potravin. Dobromyslový prášek se dříve užíval přimíchaný ve víně, medu anebo se jedl se sladkými fíky. Ve středověku patřila dobromysl k mocným bylinkám. Odháněla prý zlé duchy a hospodáři ji přidávali do jídla sekáčům na poli, aby je ochránila před jedovatými hady a přivolala jim dobrou náladu a chuť k práci.

Dobromysl se sbírá jako kvetoucí nať a obsahuje silice s tymolem, karvakrolem a dalšími terpeny, hořčin, tanin, třísloviny, olej, gumopryskyřici a další látky. Díky vysokému obsahu tymolu je jedním z nejlepších antiseptických a desinfekčních prostředků. Dobromysl je velmi univerzálním lékem, působí protikřečovitě při křečových stavech, v těhotenství při křečích v nohou, při dráždivém kašli a nadýmání, při epylepsii spolu s podáváním hořčíku. Podporuje srdeční činnost, trávení a činnost slinivky, proslulá je zejména jako antidepresivum - zlepšuje náladu a má povzbuzující účinky.
Ěterický olej se používá při rýmě, bolestech zubů a hlavy, do koupelí pro povzbuzení a proti depresi, k masáži, péči o vlasy a k intimní hygineně. Dále při neurózách, migrénách, poruchách spánku, rýmě, chřipce, krvácení, laryngitidě, astmatu a kašli, zažívacích a menstruačních potížích.

(čerpáno z Bylinky pro děti a maminky od Magdalény Staňkové-Kröhnové)

via superstock















Jak už jsem psala, dobromysl je jednou z dalších znovu objevených bylinek, které jsou u nás doma stále při ruce, éterický olejíček čmucháme každou zimu v aromalampě, když to jde, tak se u nás zabydlí úplně ve své zelené podobě, aby nám ovoněla okna. Ach ty čarovné bylinky :)

1 comment:

  1. A já pořád, že je mi ta herečka povědomá a ti ostatní taky a až mi posléze došlo, že je to z toho krásného filmu o řecké svatbě :)) Přiznávám se, že tohle koření vůbec nepoužívám a jistě je to chyba......a slibuji, že se napravím.

    ReplyDelete