Sunday, August 7, 2011

Bábovka z Navarry

Na návštěvě u sousedů mi pan domu nabídl vlastnoručně upečenou buchtu. Byla vynikající. Řekl, že recept na ni tady znají všichni a že má spoustu variant, kromě základních surovin se do ní dává jogurt. Buchta byla s čokoládovými vločkami a chutnala báječně.
Pár dní na to, mi jedna známá nabídla kousek bábovky s kousky bílé čokolády, protože slavila narozeniny. Byla rovněž vynikající! Řekla mi, že má recept od babičky a že je strašně moc jednoduchá, jogurtová.

No to je tedy něco na mě! Hned jsem si vyprosila recept a doma jsem od té doby buchtičku udělala čtyřikrát.


























Suroviny:

1 bílý smetanový jogurt
3 vejce
1 kelímek oleje
2 kelímky (od jogurtu) cukru
3 kelímky mouky
1 prdopeč

Postup: jogurt našleháme spolu s vejci, do směsi postupně přimícháme olej, cukr a mouku s práškem do pečiva. Dáme péct do rozehřáté trouby na 180º C, na zhruba 30 minut.

Olej lze použít jakýkoliv na pečení (olivový, slunečnicový...), cukr třtinový, mouku celozrnnou, špaldovou, alternativní. Místo prdopeče se dá použít jen jedlá soda, nebo se našlehají bílky.
Toto je základ, který lze různě obměňovat. Jak jsem okusila já, do buchty se může přidat kakao nebo strouhaná čokoláda. Lze přidat suché plody - rozinky, brusinky, sušené jahody, oříšky, piniové oříšky... Bábovku můžeme zvláčnit nastrouhaným jablíčkem (tu mám nejraději), můžeme přidat skořici nebo vanilku. Pro změnu lze nastrouhat očištěnou citronovou kůru a vymačkat citronovou šťávu.
(Prodává se aromatický esenciální olej, který nahrazuje strouhanou kůru, jen pár kapek úžasně provoní pečivo a není třeba se obávat chemikálií v postřicích.)

Vyzkoušela jsem si, že se vyplatí naučit se místní recepty a používat je. Už jsem vzdala jakési přenášení českých receptů sem a naopak. Ono to potom není totiž ono. Je to surovinami, vzduchem nebo já nevím čím, ale když už mluvím o pečení, tak naše úžasné dobré bábovky a buchty mají často nejeden zádrhel, a sice, že jsou z polohrubé nebo hrubé mouky. A ta se tu neprodává.  Na druhou stranu, velmi ráda zkouším nové věci a jídla :-).






4 comments:

  1. To vypadá moc dobře. :) Jaká mouka u vás je? Abych mohla vyzkoušet tuhle bábovku a pokud možno se co nejvíc přiblížila originálu (já vím, že to nejde...ale... ) ;)

    ReplyDelete
  2. Jogurtový moučník se tady dělá, ale to jablíčko se mi tam líbí, zkusím.

    ReplyDelete
  3. Zítra se mi vrátí kluci, už jdu na to...

    ReplyDelete
  4. Eliško, určitě vyzkoušejte, snad bude chutnat. Ale stejně si myslím, že není nad ty naše české bábovky, frgály, koláče a záviny ;).

    ReplyDelete