Tuesday, March 15, 2011

Kalifornský salát a špagety se zelenými fazolky

Už je pro mě nepředstavitelné, že bych minimálně jednou denně neměla k obědu nebo večeři salát. Ve Španělsku se konzumuje ve velké míře, je to strava středomořská, přizpůsobená počasí, protože salát je velmi osvěžující, na vitamíny vydatný a pak, to druhé jídlo, stačí nějaké rybí filátko na roštu bez přílohy nebo luštěniny, jak je komu libo. :-)

Já jsem se dneska rozhodla zpracovat POLNÍČEK, který byl v lednici.
Tato rostlinka má mladé aromatické listy, které chutnají trochu po oříškách. Je biologicky významnější než hlávkový salát a má silné účinky při posilování imunity organismu. Proto je tak moc doporučovaný právě koncem zimy. Podporuje krvetvorbu, zvyšuje vitalitu a výkonnost, působí proti stresu a aktivuje látkovou výměnu v buňkách. Obsahuje vitamín A, C, E, železo, hořčík, betakaroten, kyselinu listovou. Ke spotřebě se používají mladé lístky, které šetrně opereme a zbavíme kořínků. Otrháme povadlé listy a rychle spotřebujeme, protože polníček je velice křehký.

Kalifornský salát:

polníček
rukola (dneska mi chyběla, ale i bez ní byl salát výborný)
červená paprika
pomeranč
avokádo
parmezán
olivový olej
Polníček operu, očistím, červenou papriku nakrájím na tenké proužky, pomeranč a avokádo na kostky (pozor, avokádo nesmí být černé od pecky), parmezán nastrouhám na hrubém struhadle na kousky a hotový salát zakapu olivovým olejem. Vitamínový poklad je na světě.



Když mi můj manžel poprvé udělal zelené fazolky vařené v páře s bramborem a cibulí, tak jsem na něj bezradně koukala a přiznala se, že nenávidím ty zelené potvory, asi jako polovina českého národa. Přesvědčil mě, tak jako vždycky takřka ke všemu co chce, a já jsem ten jeho pokrm snědla. Zapoměla jsem na tu příšernou chuť nedobrých fazolí, které nám nutili ve školce a ve škole a co pravděpodobně byly z nějaké hotové konzervy, protože to chutnalo kdekoliv stejně. Od té doby si na tento způsob fazolky děláme k večeři alespoň jednou do týdne, ale občas to chce malou změnu.

Špagety se zelenými fazolkami a hráškem:

těstoviny
zelené fazolky (tenké)
zelený hrášek, zmrazený, čerstvý...
artyčoky (nemusí být)
cibulka nebo šalotka, ta je chutnější
stroužek česneku
smetana na vaření (já používám ovesnou nebo sojovou)
sůl
bazalka
oregáno
parmezán
olivový olej

Kupuji artyčoky zavařené ve slanokyselém nálevu. Pokud tak nejsou k dostání, tak čerstvé artyčoky zbavím dřevnatých tvrdých listů, nechám jen ty měkké, okrájím stonky a dám vařit do tlakového hrnce. Je lepší artyčoky vařit ve vodě, nikoliv jen v páře, protože mohou zůstat ještě nějaké listy tvrdé. Potřebují asi 5 minut.
Zelené fazolky omyji, okrájím konce, nakrájím je na špalíčky a dám vařit do hrnce s vodou. Stačí 8 minut. Doma používám mražený hrách, ten přidávám právě k fazolkám ke konci jejich varu, jen aby změkl.
Mezitím si dám vařit těstoviny do slané vody a nakrájím si cibulku na proužky. Česnek nasekám nadrobno a spolu s cibulí jej trochu opražím na olivovém oleji. Nesmí se připálit, je proto lepší smažit jen na mírném plameni. Odstavím a až jsou hotové fazolky, přidám je na pánev. Artyčoky pokud jsou k dispozici tak přimíchám k zelenině. Přiliji smetanu (ovesná smetana je výborná pro děti nebo lidi s problémy s nadváhou, cholesterolem..., je zkrátka zdravější), okořením bazalkou a oregánem a trochu osolím.

Do omáčky přimíchám hotové těstoviny a na talíři vše ozdobím strouhaným parmezánem. Výsledek stojí za to, můj mužský si chodí přidávat a ten malý se začíná opičit.



Pokud znáte jiný recept na přípravu fazolek, napište mi, určitě vše stojí za ozkoušení. :-)

4 comments:

  1. Vypadá to báječně. Pravda, řada ingrediencí tady asi nepatří mezi všední, ale za zkoušku oba pokrmy určitě stojí. Já mám doma trošku problém se všemi jídly, které jsou kombinované, míchané. Nevím, jestli to máme ještě zakódované z minulosti (školní rizoto a pod.) nebo je to prostě tím, že saláty a jiné kombinované "míchaniny" nepatří úplně k tradiční české kuchyni. Víc než s hledáním receptů a sháněním surovin pak válčím s absolutní a hlubokou nedůvěrou strávníků. Nepomáhá ani, když se vaření účastní, když vidí, že všechno znají a "normálně" jedí. Je to únavné, snad to časem prolomíme, protože mě osobně třeba na stole moc moc chybí různé bohaté saláty. Takže děkuji za další typ, jak to bude možné, vyzkouším. P.S. s fazolkami mám podobnou zkušenost a kluci se jim obloukem vyhýbají, takže předhodit jim je, bude úplné dobrodružství :))

    ReplyDelete
  2. Já zírám! A zírám potěšeně, jak ty moje holky jsou úžasné hospodyňky a kuchařky a lahodí mě na duši, že je to i baví! (I když vím, že občas se vaří v sebeobraně, aby si vás potomci nedali k obědu.) Patřím také k polovině českého národa, který nemá rád zelené fazolky na smetaně, ale takhle, jinak, kdoví...

    ReplyDelete
  3. Ahoj, já jsem naopak neúnavný míchalista. Nikdy nedělám nic podle receptů - skoro nikdy, protože tyhle určitě vyzkouším, ale vždycky nakrájím na talíř hromadu věcí a zamíchám a nejlepší na salátech je když jsou syrové a nemusí se vařit. Mám jeden trik pro lidi kteří nechtějí vidět na talíři salát. Dejte ho dospod. Např. nakrájím křehký salátek na kousky a dám do hlubokého talíře, postříkám ho nějakou jogurtovou nebo majonézovou zálivkou a na to navrch pěkně opatrně rozprostřu třeba usmaženou hlívu s vajíčkem a sýrem nebo rizoto nebo spagety na cibulce s rozpuštěným sýrem, úplně se to tím přikryje. Talíř vypadá přecpaný tím co je nahoře a chlapi než zjistí, že když si naberou plnou lžíci s tím co je dole, že je to dobré, ta kombinace, sice melou cosi o zeleném a cos do toho dala a pod. ale jdou si přidat :D, nebo dolů můžete nakrájet rajčata, přikrýt spagetami se sýrem a navrch stříknout kečupu, jím to i sama i když vím co jsem tam dala je to moc dobrá kombinace, protože když to člověk dá do misky nebo na kraj talíře tak ten salát nebo zeleninu většinou nesní nebo nedojí.

    ReplyDelete
  4. Mňam, opět recepty velmi lákající k vyzkoušení. Ovšem v našich podmínkách teď trošku nedostupné některé potraviny. Já si svůj den bez zeleniny také nedokážu představit a proto už nějakou dobu hroozně trpím. Ve zdejších obchodech je to opravdu něco příšerného. Ať koupíš drahou nebo levnou, všechno má chuť umělé hmoty nebo je přemrzlé, či pěkné na povrchu a zkažené uvnitř. Počítám, že v jižních státech by Tesco prostě zažalovali a už by si se zeleninou a ovocem ani neškrtlo. Na tamější ovoce a zeleninu totiž od dovolené pořád nemůžu zapomenout (rukola je úúžasná!). ÁÁch jo! Už aby začala sezona, to si zase budu dávat do nosu :-)

    ReplyDelete