Sunday, June 26, 2011

Levandule lékařská - Lavandula officinalis





Jasmín, tymián, dobromysl, pelyněk, rozmarýn, pomerančovník, mandlovník, levandule....to jsou kytky, které dominují krajině, kde bydlíme, jsou to rostliny, stromy, keře, které tak úžasně voní, zaryjí se vám pod kůži, zamilujete si jejich opojnou krásu, snažíte se zachytit fotoaparátem jejich drobounké květenství, první rok kolem nich chodíte a nevíte co s nimi a další rok už vyzvídáte u sousedů, co s těmi přírodními poklady dělají, jak s nimi zacházejí, na co je používají. Pelyněk dáte na králičí maso, rozmarýn na kuře nebo na polentové noky pro děti, mandlovým olejem si promažete kůži, dobromyslí a tyminánem okořeníte těstoviny, pomeranče si vymačkáte na šťávu, sušenou levanduli v sáčku pověsíte do skříně proti molům...

Ach ta levandule. Pohled na krajinu pokrytou levandulovými bochánky mne natolik okouzlil, že jsem si levanduli zasadila už předloni na zahrádku, přes léto 2 x vykvetla a tak krásně voněla! Neměla jsem s malým miminkem čas se jí zaobírat, ale poslední léto už jsem to zvládala trochu lépe a tak jsem si ji nasušila, našila malé sáčky a rozdala kamarádkám k vánocům. Aby prádlo trochu vonělo, dávám pár kapek levandulového oleje do rozprašovače s vodou a při žehlení každý kousek trochu pokropím... ale co dál?
Levandule pochází z hornatých oblastí Středomoří a severní Afriky. Její název pochází z latinského slova lavare (mýt, umýt se), a to proto, že už antičtí Římané vyšší společenské vrstvy používali levanduli do koupelí. Dnes je čistý esenciální olej používaný především v aromaterapii. K získání 1 kg čisté esence, je potřeba 250 kg květů!
Levandulí si můžeme pomoci pročistit pleť, organismus i mysl.
Pomáhá odstraňovat škodlivé toxiny z těla, upevňuje tkáň a stimuluje k produkci nové buňky.
Hojí drobné ranky, je výborným zklidňujícím prostředkem na bodnutí hmyzem, používá se rovněž na spáleniny.
Levandulová voda a levandulový olejíček je běžně k dostání k péči o problematickou pleť.
3 kapky levandulového oleje v aromalampě umístěné v dětském pokoji nebo v ložnici bezpečně zklidní spánek děťátka.
Levandule je výborný repelent, například v kuchyni opět pár kapek v aromalampě zažene nepříjemný hmyz, ve skříních odpudí moly a příjemně provoní šaty. Lze ji používat i k ochraně pelechů našich zvířecích miláčků nebo k ochraně pokojových kytek proti parazitům.
Levandulový olej se používá k masáži těla. A dobrá zpráva pro maminky! Levandulová esence je jako jedna z velmi mála vhodná pro těhotné a kojící ženy!
Tak šup, nakapat pár kapek do aromalampy a čichat! Ať máme zdravé nervy a klidný spánek :-).
 
Miluji francouzštinu!!! Poslecheněte si Annie Girardot a Phillipa Noiret v originále ;-)
 

2 comments:

  1. Teď zrovínka tu kvete levandule a tyhle dva miluju, nedávno jsem si nacucla něžné kuře a pouštěla si ho. Chci se taky zamilovat do profesora co zpívá kantáty.

    ReplyDelete
  2. Byla jsem překvapena, kolik druhů levandule existuje, některé zahradnictví nabízeli desítky druhů. Mám jenom klasickou modrou a bílou. Ta teď právě taky kvete. Co se týká toho profesora Sáro, musíš se dát k policii ;)

    ReplyDelete