Saturday, January 25, 2014

Ghee

Ghee je přepuštěné máslo, starodávná "novinka", kterou používají jinde ve světě od pradávna, u nás se snad používalo taky, protože toto "máslo" nemusí trčet v ledničce. Ale po pořádku. Koho zajímá, čím se ghee může pochlubit, A ŽE TOHO JE, tak ať koukne třeba sem.

Máslo se dá do hrnce, na střední teplotě se nechá rozpustit, nechá se odpařit voda a vysrážet bílkovina zvaná kasein. Ta udělá takovou bílou sraženinu - pěnu, kterou my lžící během varu sbíráme až dokud nezůstane v hrnci čistý tuk. Naše ghee! To přes plátýnko slijeme do sklenice a mámo vyrobeno.

Ghee je výborné pro lidi s alergií na mléčné výrobky, pro miminka, pro lidi, které trápí špatný cholesterol, pro ty, co nechtějí jíst máslo, aby neztloustli...
Voní po másle, ale jinak chutná. Při vaření se chová jako olej, není snadné jej spálit jako máslo :-), moučníky jsou chutnější. Je výborné!! Jsme zkrátka nadšení, máme tak další "podivný" pokrm, který u nás doma zevšedněl ;-). Vřele doporučuji!!!




Ghee v neztužené podobě, v lednici samozřejmě dostane jinou podobu. :-)

16 comments:

  1. Co všechno my se tady nedozvíme! Je to zajímavé, za chvíli si fakt všechno budeme muset dělat doma (jako před 50 lety) :(
    Vždycky jsem říkávala, že nás ta chemie jednou sežere a ono od toho daleko není, viz alergie a pod. A proto je dobře se jí co nejvíc vyhnout a raději dělat různé potraviny doma. Dík za informaci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. brabi, neboj nesežere. Třeba právě proto, že už na ni máme tak trochu alergii a lidi jsou bádaví a zkoumaví a bohužel znovuobjevují pradávné pravdy. Říkám bohužel, protože je mi líto, že mnoho lidí tak rychle a snadno zapomělo na to koukat se prarodičům pod ruce a bezhlavě se vrhali do nového zaručeně nejlepšího a staleté tradice zahodilo jako starou bačkoru.

      Delete
  2. Dobré dopoledne. Včera jsem unavená projížděla své oblíbené blogy a narazila na váš. To máslo mě trochu rozesmálo a zároveň rozesmutnilo....prostě už hodně pamatuju...Vysvětlím. Moje babička, narozená 1898 u Humpolce, posílala svým dcerám do pohraničí, kam odešly osídlovat a pak se tu vdaly a zůstaly...každý rok balíček. Tedy v době, kdy měli s dědou ještě sílu starat se o prasátka a
    krávu. Děda chodil ještě do družstva, protože měl důchod jen několik stovek a babička taky...Ale to jsem odbočila.Takže si jako malá holka pamatuju, jak přišel balík, byl v něm hrnec s přeškvařeným sádle se škvarkami a jiný bez, hrnec takto upravovaného másla a jiné pochutiny. Máslo používala moje maminka na všechno do vaření, mastily se s ním sladké knedlíky s ovocem, škubánky atd. Má takovou jinou, nemáslovou chuť. Maminka vyprávěla, že jako dítě, samozřejmě...na chalupě neměli lednici....ale komoru, ve které byla hliněná podlaha, tam se uchovávali brambory, všechno, co mělo déle vydržet, maso, sádlo, máslo.A ještě i já si to pamatuju ze začátku šedesátých let, babička odstřeďovala z nadojeného mléka smetanu, pak jí stloukala v máselnici a najednou byla hrouda másla...No a tak to dělala po celý rok, část másla "přepouštěla" a lila do hrnců a pak posílala dcerám. Do hrnců proto, že se v balíku nerozbily. Ještě teď má moje maminka stařičké hrnce " od maminky"....a nesmíme na ně sáhnout=vyhodit a nahradit novými.Tak jsem měla radost, že mi to zase někdo připomenul..a cítila jsem v puse chuť škubánků s mákem a přepuštěným máslem...děkuju za vzpomínku....Milada/59/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá paní Milky :), moc děkujeme všichni za tak krásný a dlouhý komentář. Za připomenutí jak to býváválo, jak jsem to nikdy nepoznala. Moc milé :)

      Delete
  3. Ahoj, nepřepouštím, prostě tavím máslo už dávno, mám ho v hrníčku plecháčku na různé sladké placky, nudle s mákem, tvarohové a bramborové knedlíky a tak. No a právě se mi zkazilo, tak teď už asi vím proč, to ta pěna se musí dát pryč a ta vodička zespodu asi taky?. Taky je asi potřeba vybrat si máslo máslo tedy 100% máslo-tuk, ono se teď říká máslo kdečemu :+) Ten komentář od Milady je milý, že...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Sáro!!
      Ta pěna je bílkovina, která prakticky hned po vytažení tuhne, je mazlavá a při pokojové teplotě se kazí. Jejím odstraněním dostaneš pravý tuk, kterým se můžeš klidně i namazat, sice s vůní podobnou máslu, ale na pleť je to prý výborný prostředek :) vyzkoušeno v Indii. U mě doma ne :).

      Delete
  4. Míšo já se taky postupně vracím jak vzpomínkami tak výrobky k mé babičce. Dožila se 100 let, a byla
    čilá až do posledka. A ne že by držela nějakou dietu. Prostě jedla všechno a docela si dopřávala. A přesně také ve špajzu stál krajáč s mlékem a z toho se sbírala smetana, a sádelňák se sádlem, a škvarky, a každý týden se peklo. Jo musím to postupně zase doma zavést. Vždyť vím, na co hlavně vzpomínáme na babičku, tak ať taky mají na co vzpomínat ve spojitosti se mnou.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě Eliško, zaveďte to všechno, ne že na to budou potomci rádi vzpomínat, ale moc rádi budou s Vámi při tom všem pečení a budou ochutnávat domácí chleba se sádlem a cibulí ;).
      Děkuji za návštěvu!

      Delete
  5. hezké, další "novinka", až nebudu shnilá, určitě vyzkouším :)) Nemůžu si odpustit poznámku: ve snu by mě nenapadlo, že díky internetu a blogům nakouknu do cizích kuchyní, domácností, životů- je to fascinující. Jsem ráda, že se toho sdružování a obohacování sebe sama mohu účastnit, bez ohledu na to, jestli mám sílu, peníze a čas někde cestovat. Milá paní Milky, děkuji ;)

    Nedávno byl v televizi náš přední onkolog. Kromě spousty zajímavých věcí odpovídal na otázku ohledně diet a zdravého stravování. A on, po desetiletích praxe mezi dětskými pacienty jasně řekl, že jíst se má všechno, střídmě a pokud možno v co nejméně chemicky upravované podobě. Není holt nad "zdravej selskej rozum". :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ano Radko, cítím to stejně :).
      Nebuď shnilá! Udělat přepuštěné máslo trvá cca 5 minut ;). papa

      Delete
  6. Dneska o přepuštěném másle říkal i pan Havlíček (výživový specialista) v pořadu Sama doma. Neposlouchala jsem v tu chvíli moc pozorně, ale mluvil o tom okrajově, že je to zdravější, že se z toho "odstraní" bílkovina či co. Koho to zajímá, najdete asi v archivu pořadu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vítám Tě Hejdučko!
      Ano, je to právě bílkovina, která se odstraňuje a která způsobuje těžké zažívání, tloustnutí, problémy s cholesterolem, alergie na mléčné výrobky atd. Zkus to! A udělej další parádní koláč, buchtu a lá Hejdučka ;)

      Delete
  7. No teda, přečetla jsem článek o ghee, co jsi na něj dala odkaz a nechápu, jak jsme bez ghee do teď mohli žít! Takže zítra při nákupu nezapomenu nakoupit o trochu víc kvalitního másla a ghee si uděláme taky. A Misho, děkuju za inspiraci. Radunka má pravdu, taky ráda nahlížím do "cizích" kuchyní, díky blogům se něco vždy přiučím a je to lepší než si o tom jenom povídat, můžu nakouknout znovu a nezapomenu na důležité věci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já máslo miluju! Moc mi chutná!!! Ale po přečtení právě o ghee, už na máslo koukám jak na nepřítele. Mít tak kravku...a mléko :D.
      Nakukování do cizích kuchyní je nám tak trochu vlastní, asi, a když u toho člověk natrefí na inspiraci to je potom něco!
      Moc mě těší, pokud někoho aspoň trochu inspiruji!!!!

      Delete
  8. Děkujeme za hezkou vzpomínku, paní Milky :-)

    ReplyDelete
  9. palec hore, Miška:) snáď aj ja niekedy vyskúšam:)

    ReplyDelete