Tuesday, January 29, 2013

S láskou pečené























Recept na miminko

  • trošku z mámy
  • trošku z táty
  • hodně lásky
To už znáte a tady je recept na moc a moc dobrou buchtičku, koláč s drobenkou a ovocem (mám koláčkové chutě, buchty zkrátka můžeme ;))

Ovocný koláč do půl hodinky

Těsto:
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnku cukru (můžeme použít ovoněný vanilkou)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 malý bílý jogurt
  • 3 lžíce rumu
  • 1/2 prášku do pečiva
Drobenka:
  • 80 g másla z lednice
  • 160 g hrubé mouky
  • 160 g cukru (ideálně ovoněného vanilkou)
  • ovoce (jakékoliv, jahody, švestky, meruňky, borůvky, maliny .... ) Já použila jahody!!!! Dobré, sladké, hmmmmmm
Utřeme vajíčka s cukrem, smícháme s ostatními přísadami, nalijeme do formy, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Úžasně rychlé a chutově vynikající.
Tip: hotový horký koláč lze polít rozpuštěným máslem se lžící rumu, MŇAM





Doma je vymalováno, teď se plácám v papírech, taková malá domácí inventura. Ono přestěhovat 3 pokoje není jen tak :). Dneska konečně neprší. Prý tu minulý týden spadlo nejvíc vody za posledních 25 let. Bylo to znát. Bahýnko tady a tam, kam oko dohlédne, odpadky visí na stromech okolo potoka a řeky, pole jsou zatopená, hory BYLY zasněžené. Dneska máme pro změnu hezké jaro a mě znovu začíná škrábat v krku! Ještěže mi zbyl ten cibulový sirup. Za chvíli pádím pro skřítka do školičky, povezem s sebou ještě Ondřejovu spolužačku, co tu bydlí nedaleko, tak se cítím děsně důležitě jako ópérka ;).

Mimi z bříška zdraví pořádným kotrmelcem a dloubnutím pod žebra! Mějte se krásně! :)

12 comments:

  1. Zdravíme miminko, ať hezky prospívá, je vidět, že mu jeho maminka pěkně podstrojuje, jahodový koláč vypadá překrásně!

    ReplyDelete
  2. ahoj Míšo, takové impozantní břicho :-) tak ať moc nestůněš a v klidu to "doklepeš" do termínu. švagrová je ve 12.tt a z toho byla 10 týdnu nemocná - troje atibiotika, rentgen hlavy... hrůza. chřipka řádí i u nás, kromě tatínka ležíme všichni...
    a za recept děkuji, zrovna dneska jsem remcala, že nemám co mlsat (když místo mně nakupuje muž, většinou to tak dopadne :-) takže si asi zítra upeču...
    hezký večer. s.

    ReplyDelete
  3. No vidíš, vy máte jaro, které bychom u nás uvítali s otevřenou náručí a místo toho zase celý den popadává sníh. Škoda, že ten první je už trochu rozblemcaný :( Ten moučník mě dorazil, protože od rána mne honí chuť na nějaké dobré buchty. Ale udělali jsme si k večeři na přání pana domácího pohádku mládí, tak mne to trochu přešlo. Určitě ten moučník udělám! Ještě mám v mrazáku nějaké maliny nebo něco ze zahrady. Dneska jsem ti poslala dva balíky, tak se připrav, papa.

    ReplyDelete
  4. zdravíme miminečko upečené s láskou, receptík opisujeme a zařadíme do repertoáru. Hned jak nějaká maruš donese od měsíčků jahody ;)

    ReplyDelete
  5. Mimochodem, taková trička u vás prodávají? Myslím s tím nápisem. Nebo to bylo na objednávku?

    ReplyDelete
  6. Ťuk, ťuk! Ahoj bříško! Vypadáš nádherně!!! A taky budeš trošku lumpík-lumpačka, když děláš mamince chuť na rum, viď? :-D
    Moučník vyzkoušíme, bez vajíček, ale s tím rumem jo :-D

    ReplyDelete
  7. Milé dámy, moc děkuju za komentáře, vidím, že jsem vás navnadila na opilecký koláč :), takových není nikdy dost ;).

    Ano, Veroniko, je to lumpajs! Já za nic nemůžu!)

    Brabi, představ si, že už někoho napadlo vyrábět taková pěkná a vtipná trička. Takže normálně koupeno. :)

    ReplyDelete
  8. Ahoj v novém roce, tak už zase fungujeme, z kočičin. Tu buchtičku jahodovou dneska Verunka na babinec upekla a sež... pardón no co sežrali jsme ji na jedno posezení. Lisetka měla 3x za sebou, jenom ten rum prý nějak nebyl. To víte u nás je to momentálně nejnebezpečnější nápoj a kromě toho ji papalo moc trpaslíků. Je fakt moc dobrá, taky si ji udělám, já mám v mrazáku borůvky a maliny. Zdravím bříško, už se těším na blonďatou španělskou princezničku a jak se asi bude jmenovat, taky nějak aby to šlo do obou řečí krásně přeložit žejo? Zdravím Ondráška a taky vašeho taťku. Ještě koukám na tu španělku, myslím kytaru za tebou. Tak už hrajete holky všechny, Isabel dostala letos od ježíška taky a už pilně cvičí, tak možná nakonec ta rodinná kapela přece jenom vznikne. To by byla krása.

    ReplyDelete
  9. Tak já to po Sáře opravím: za prvé, v koláči rum dneska byl, ale nikdo to nepoznal. Jejich škoda :-D A děkujem za recept, byl fakt k sežrání (ten koláč).
    A kytaru od Jéžiška dostala nejen Isabel, ale taky naše dvě děti, takže rodinná kapela už se rýsuje, no zatím to moc neladí, ale lepšíme se :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) rýsujte, už jsem viděla na fotkách, že to půjde!
      A zajímalo by mě, čím jsi nahradila to vejce. Lněným semínkem????

      Delete
    2. Míšo, obvykle nahrazuji vajíčko kysanou smetanou. Píší, že to jde i hrnkem mléka, ale smetana je lepší (a zdravější). Jde to ale různě, prý je dobrá lupinová mouka, na sekanou jsme použili kukuřičný škrob, atd...

      Delete
  10. No jasně s dětmi se počítá na bicí a foukací a malé kytarky do kterých malí hudebníčci buší pěstičkama, trošku si po nich šlapou, anebo je používají jako africké bubny a moravské vozembouchy. To je nejdůležitější sestava našeho komorního souboru, akorát tedy budeme muset začít cvičit na nějaké hodně vzdálené, myslím od civilizace, zahradě, nejlépe pak za vysokou zdí a řádně si přihnout aby neutrpělo naše citlivě-umělecké nadání.

    ReplyDelete