Sunday, December 9, 2012

Balzám na rty

Jako dárek nebo jen pro svou potřebu.



Nedělám tuhou tyčinku, ale balzámek, který se dobře rozetře.

Potřebujeme:

1 PL včelího vosku
2 PL másla karité nebo kokosového oleje
1 PL jojobového oleje
2 ČL argánového oleje
2 ČL pupalkového oleje
1 ČL ricinového oleje
8 kapek esenciálního oleje (mandarinka, pomeranč, kokos...) -  nemusí být

poznámka: PL je polévková lžíce, ČL je čajová lžička


Ve vodní lázni se nechá rozpustit včelí vosk, do teplého vosku (nikoli horkého!) se vmíchá máslo karité a postupně se přimíchají oleje. Nakonec esenciální olej. Hotový ještě tekutý balzám vliju do krabiček (měla jsem 5 krabiček po 14 gramech), které musí být vydezinfikované. Nejlépe vřelou vodou vytřené alkoholem. Bakterie jsou mršky ;).

Včelí vosk, jojobový olej, argánový olej jsou velmi výživné, pupalka je nacpaná omega 3, ricinový olej je hluboce hydratační a na rtech zanechá krásný lesklý nádech.
 
Receptů existuje spousta. Někdo má doma třeba mandlový olej, nebo olej z hroznových semínek... všechny rostlinné oleje lisované za studena se hodí! Na péči o rty není potřeba ani samotný balzám nebo tyčinka, někomu stačí jen rty přetřít třeba lněným olejem a má hotovo. Je to jen jedna z možností. :)

7 comments:

  1. Stává se z tebe hotový odborník-alchymista. To je fajn, to se doma hodí ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mě na tom baví hlavně to, že vím, z čeho to je, že nekupuju strašně drahý eko-přírodní už hotový výrobky, ale za podstatně menší sumu vytvořím balzámky a olejíčky, kterými se papláme celá rodina včetně novorozeňat. :)

      Delete
  2. Jako kdyby se ta doba vracela trošku zpátky. My jako mladí jsme si spoustu věcí museli vyrobit, pak se toho ujali podnikatelé, jenomže někteří to tak zfušovali a záleží jim jenom na výdělku. A lidi si to donekonečna nenechají líbit, prostě jim to (konečně) přestávají kupovat :)

    ReplyDelete
  3. Úžasné dělat doma balzámy, když jsem doma dávám si na pusu biokokosový olej, ale máš pravdu je to drahota kupovat, kelímek stojí 200, ale zase jsme ho dávali na pusu, dětem na celé tělíčko po koupání, sobě na popraskané nohy, na obličej na horách a o narozkách jsme ho přidali do čokoládového krému a měl báječnou chuť, vůni i konzistenci. Ale právě když je člověk venku tak potřebuje maličkaté tyčinky nebo kelímky co se vejdou do kapsičky a nevyteče to. A namíchané s dalšími olejíčky to musí být pohádková vůně. Prozraď mi kde se dá sehnat máslo karité v čisté podobě, samozřejmě mají v drogerkách butely s různými vůněmi a dalšími přidanými nesmysly ve formě éček. Podstatné na této formě domácího čarodění je to, že pak ty ženušky a děti neodolatelně voní po bylinkách, kokosu, čokoládě a dalších přitažlivých vůničkách zcela nenapodobitelných od chemických vůní, žejo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) já vím, vy jste voněli po kokosu!!!
      Já nevím, my z těch našich olejíčků nějak moc nevoníme, to je snad jediné minus, zvykla jsem si na ty voňavý komerční výrobky a teď je to opravdu slabota, ale zase si člověk vytříbí čich. Já už nesnáším parfémy, cítím v tom tu chemii a je mi zle.
      Věci kupuju přes internet z Francie nebo Španělska. Budete muset zapátrat, protože v obchodě opravdu prodávají jednu krabičku másílka za velkou cenu. Já tak jednou za 3/4 roku koupím po litrovce oleje a z toho dělám maceráty, pro Ondráška mám měsíčkový olej, na popáleniny máme pořád třezalkový, já si na těhotenský břicho mažu mandlový s karité a kůži mám pořád krásnou bez strií. Na nohy používám ricinový s kapkami esenciálního oleje z rozmarýnu a levandule, hluboce promastí a tyto esenciální olejíčky pomůžou od únavy nebo otokou noh. Kupuju jen jednu věc hotovou šampon-sprchový gel v jednom francouzské značky, je vyrobený na bázi saponie, je vhodný i pro miminka a zase to používáme všichni. S vlasy nemám problém, protože si dělám vlasovou masku tak jednou za dva týdny.
      Nakonec to není žádná věda, jenom vzdor tomu chemicky vyráběnému a to díky tomu,že jsem před 4 lety otěhotněla a začla o tom všem přemýšlet. :)

      Delete
  4. Sáro, karité máslo přece seženeš od Saloosu nebo u pana Hádka a ani není tak drahé! Spíš mi dělají starosti ty ostatní ingredience (například ricinový a argánový olej), nedokážu to najít všechno na jednom e-shopu, tak už něco kupuji postupně, po zdravých výživách a tak. A včelí vosk vůbec nevím, který koupit. U nás existuje i takový, se kterým se ošetřují boty, ale pravděpodobně to bude pořád ten jeden, ne? Snad.
    Musím říci, že mně už dělají všechny chemické vůně také zle a úplně nesnáším navoněné oblečení avivážemi a lidi co hodně voní parfémy a takové ty vůně domova a tak. Nedávno jsem byla v nákupním centru a tam tak hrozně voněly záchody, že jsem se málem zalykala a miminko šla raději nakojit jinam. Něco na tom všem bude.
    Já si na těhotenské břicho mazala se Sárou podomácku vyrobený třezalkový olej a také ani jediná strie! :-)
    A Míšo, udělala jsem si Tvoji zubní pastu, je úúúžasná!!! Zatím si tedy čistím zuby u nás doma jen já. Napíšeš mi, jaké s ní máš výsledky? Co Tvůj zubní kámen? Zdá se mi, že to pěkně obrousí, ale přitom jemně. A včera jsem zkusila tekuté mýdlo. Umývám s ním i dětské prdelky, jsou pak pěkně hebounké :-)
    Děkuji za Tvoje cenné články!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veru, to mě moc těší, že někoho inspiruju!!! Díky!
      Zkus se na ricinový i ten argánový olej přeptat v lékárně. Jsou to snad jediný dva oleje, který se tam prodávají. Lněný nebo sezamový (ty jsou moc fajn na vlásky) zase ve zdravé výživě. Neeebo nakoukni přes němčinu na nějakou německou stránku, tam jsou hodně vepředu s přírodními produkty. Ve finále mám vyzkoušeno, že člověk ušetří i za tak zdánlivě drahý věci. Olejů se spotřebuje prakticky velice málo v porovnání s krémem, nemluvě o kosmetice vyráběné speciálně pro děti.
      Moje zubní pasta skončila v koši, zjistila jsem, že mám alergii na jedlou sodu. Nemůžu ji používat přímo na tělo ani ve formě pasty ani v deodorantu. Udělal se mi ekzém a běhala s tím po doktorech, nakonec jsem na sebe nedávala žádné kortikoidy, koupila si jeden eko-přírodní deodorant a vyléčila se třezalkovým olejem. Pasta mi zhoršila sklon k paradentóze, ikdyž zubní kámen opravdu odstranila perfektně. Uvidíš, mnoha lidem to funugje výborně a nemá problém. Já jsem velmi citlivý barometr, chjo. No aspoň vím, že co můžu já, můžou moje děti. Nic citlivějšího než svou pokožku snad neznám.
      To tekuté mýdlo mi s tím mýdlem, co jsem použila zeslizovatělo. Po pár dnech bylo takový fuj. Ale četla jsem, že je to opravdu mýdlem, nesmí obsahovat glicerín. Po vánocích chci vyrobit úplně jednoduché základní mýdlo s olivovým a mandlovým olejem, bez jakýchkoliv přísad a mít ho jako startovací na výrobu pracího prostředku, na mytí doma i na výrobu tekutého mýdla. Jsem ve fázi průzkumu a pokusu :). Určitě mi napiš svoje zkušenosti, dáme to dohromady! ;)

      Delete