Jeden podvečer jsem upekla výborný moučník. Nový. Řekla jsem si, že si ho pěkně vyfotím za bílého dne, ale druhý den se bílo ani světlo nekonalo, bylo pošmourno, a tak jsem se pustila alespoň do toho, co nám zbývalo na talíři. Ta buchta v nás během dvou dnů zmizela a to jsme neměli hosty! Tak jen zbytky a recept :).
200 g mouky
1/3 lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva (já nemám, nahradila jsem jedlou sodou)
2 lžičky drceného zázvoru
2 lžičky skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
240 ml dýňového pyré
112 g rozpuštěného másla
3/4 - 1 hrnek třtinového cukru
2 vejce
1/2 hrnku brusinek (rozinek...)
1/2 hrnku brusinek (rozinek...)
Poznámka: místo tohoto uvedeného koření jsem použila perníkové. I proto, že se zázvorem by to patrně, trochu pikantní, nejedl synáček.
Napřed jsem si udělala pyré, kostky dýně jsem uvařila v trošce vody a poté i s vodou rozmixovala.
Vyšlehala jsem cukr se žloutky, poté jsem ke žloutkům přidala pyré a máslo. Zvlášť jsem smíchala všechny suché suroviny a poté smíchala s tekutými. Nakonec jsem opatrně vmíchala vyšlehaný sníh z bílků.
Postup v původním receptu zněl trochu jinak, ale protože nepoužívám prdopeč, snažím se nadýchanosti vždy docílit našlehaným sněhem.
Peče se na 180ºC asi 30-50 minut. Záleží na formě jakou použijete. Může se upéct v tradiční chelbíčkové formě, já mám jen silikonovou dortovou, proto jsem měla moučník velmi rychle udělaný.
Je opravdu vynikající. Chutná trochu jako perník, ale je velice vláčný. Na podzim jako dělaný! :)
Z dýně jsem ještě nikdy nic nedělala. Babička jima krmila prasata, a tak mi to jakože k jídlu stále přijde nějak divný. Ale jinak dávám do mnoha věcí cukety. Do buchet, koláčů, i do knedlíků.
ReplyDeleteChlebíček byl skvělý, jednou jsem s ním uctila návštěvu a podruhé mi ho dcera polovinu "ukradla" do krabičky, aby ochutnal doma i její přítel :-)
ReplyDeleteCelkově máme letos dýňový podzim, polévky se stále nemůžeme nabažit.
Na všechny recepty používám dýni Hokaido.