Sunday, July 15, 2012

Sušenky a citrusy








Rozkvetla levandule a zaplavila vůní celé okolí. Hmyz neodolal. Upekly jsme sušenky a hned jsme je snědly. Nabalili kufry a odcestovali. Překonala jsem i tentokrát svoji fobii z letadel, ale musím říct, že mne to už nebaví a vážně uvažuji o návštěvě psychologa. Taky se budu intenzivněji a hlavně pod vedením profesionála věnovat józe, abych lépe kontrolovala SAMA SEBE. ;)


Recept na dobré cereální sušenky od mé kamarádky La Princesa del Guisante.

  • 100 gr celozrnné mouky
  • 100 gr jemných ovesných vloček
  • půl sáčku sušeného droždí
  • nastrouhané jablko
  • 4 lžíce medu (rýžového sladu, javorového či agávového sirupu)
  • 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • hrst spařených rozinek
  • špetka soli
Já jsem přidala 2 lžíce lněného semínka a asi 3 nakrájené meruňky. Peče se ve vyhřáté troubě na 210ºC asi 10 minut. :) Strašně jednoduché a dobré ke svačince.




Nevyhazuji slupky od pomerančů, citronů ani jiných citrusů. Schovávám je v lednici a až jich mám asi tolik, co na obrázku, tak je zaliji v hrnci vodou a nechám asi 10 minut vařit. Nechám vychladnout, přes cedník scedím a pořádně lžící pomačkám slupky, vzniklou šťávu sliji do lahve. Tento vývar potom používám na čištění podlah. Asi 1/2 litru naliji do kyble s teplou vodou na mytí podlahy. Výborně umývá nečistoty! :)



4 comments:

  1. Sušenky vypadají hodně chutně, vyzkouším :-) A k těm slupkám od vymačkaných citronů - já je dávám do myčky do "kastlíku" na příbory. Krásně provoní nádobí i myčku :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano Aneris, taky používám citrony do myčky. Nechápu, že mě právě tato metoda nenapadla už dávno. :)

      Delete
  2. Teda holky, jen zírám a učím se! Taky jsem dostala radu: vymačkaný citron nevyhodit, vzít do dlaně a druhou rukou škrabkat a probírat prsty dužninu citronu. Po chvíli vyměnit ruce. Krásně zpevní a vyčistí nehty! A ta rada je od majitelky tohoto webu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo, to tak člověk hledá a bádá, když má nehty a ruce znečištěné hlínou a mýdlo už nepomáhá. Přidám ještě radu. Po práci na zahradě je nejlepší: nasypat trochu soli(nebo cukru)do dlaně, přikapat citronovou šťávu a přidat trochu olivového oleje, pořádně odrhnout ruce, nehty a smýt. Ruce a nehty budou čisté a hydratované. :)

      Delete