Monday, May 7, 2012

Gel na praní


Když budete mít kostku marseillského nebo jiného přírodního mýdla vyrobeného na bázi rostlinných olejů a navíc bez přídavků chemie, barviv, zkuste si vyrobit ekologický a velice ekonomický prací gel. :)
























3 litry vody
40 gr nastrouhaného kvalitního mýdla
3 lžíce (nebo 60 gr)  jedlé sody
může být esenciální olej

Rozpustíme mýdlo ve vroucí vodě a poté sodu. Necháme tekutinu zchladit a až poté přidáváme esenciální olej (pomeranč, citron, levandule, máta peprná, eukalyptus, geranium...) Až gel úplně vychladne je poměrně tuhý, musí se proto před použitím dobře protřepat.

Používám na gel lahve z kdysi dávno koupeného ekologického přípravku velmi známé značky, alespoň tady ve Španělsku. Ten kupovaný gel je výborný, ale velmi drahý. :)

Přepočítala jsem si náklady, vyšlo mi, že za 1,5 litru tohoto po domácku vyrobeného gelu zaplatím 0,635 € + 1,5 litru vody.
1,5 litru gelu značky Ecover stojí od 8,80-10,60 €. Rozdíl tedy činí při nejnižší hranici 8,165 €!!

Jsem spokojená, když vím, že za přípravky, které neškodí našemu zdraví ani životnímu prostředí, ještě ušetřím!!! :)

12 comments:

  1. Díš pravdu, v nastrouhaném mýdlíčku peru už dobré 3 roky a ještě se mi nestalo, že by prádlo nebylo dobře vyprané nebo že by nevonělo. Olej tam nedávám a v podstatě nemusí být ani soda. Nastrouhám si nějaké voňavé kvalitní mýdlo, kupuju v DM v kosmetice značky Alverde třeba levandulové nebo olivové nebo měsíčkové. Kromě toho že to fakt krásně voní, stojí 16kč a ze dvou mýdel mám jemně nastrouhanou plnou krabičku od zmrzliny, zaleju teplou vodou a ono to ztuhne do konzistence asi třeba pudingu. Pak si ukrajuju zmrzlinovou naběračkou na jedno praní jednu a když je to moc špinavé tak dvě. Za 32kč mi to vydrží tak zhruba na týden. Kolik jsem ušetřila to ani nepočítám, ale mám z toho radost když tak kráčím kolem předražených prášků co dělají na prádle fleky a zanášejí pračku.

    ReplyDelete
  2. Holky, já žasnu! Neumím si představit, že stačí nastrouhat koupelové mýdlo na praní. Samozřejmě vím, že kdysi maminky a babičky praly v nastrouhaném "jelenu", ale myslela jsem, že ta lžíce je málo na pračku, hm......Ještě mám doma ořechy, které jsem kdysi koupila na praní. To neznáte?

    ReplyDelete
  3. Ali, ona to není lžíce, spíš malá naběračka a tolik se přece dává i pracího gelu, my jenom změníme konzistenci . Taky jsem právala kdysi takovými modrými vločkami, stály 3kačky. Samozřejmě je to výborné na bavlnu, plátěné věci, ložní prádlo. Co v tom neperu jsou chlupaté věci, fleecové mikiny, deky micro, svetry a čepice. Ty peru v normálním gelu, protože se perou na hodně málo stupňů a ono by se mýdlo ve studené vodě nerozpustilo a zůstalo by někde v hromádce přilepené. Jo, dáváme to přímo do prádla, aby to nemuselo cestovat těmi chodbičkasmi se studenou vodou.Ony s tím vlastně přišly holky když se narodila Lisetka tak Iska nám donesla tenhle recept z předporodního kurzu, ten Míšin se sodou, že v tom mají maminky prát, protože jakékoli prací prostředky mohou čerstvě narozenému miminku ublížit a taky že je to dobré pro alergiky. Pak ten kurz navštívila Veve a bylo to tu zase, no a protože děti byly často u mě, tak jsem s tím začala taky. Vzpomínám na Isabelu jak míchala kýble mýdlového rosolu, Svaťa do toho prstem píchal a kroutil hlavou. Teď Bastyšek sám obsluhuje pračku, rozprostře si nějaký ručník, kydne to tam, zabalí to, strčí do bubnu, zapne a jeto. A jak fungují t ořechy?

    ReplyDelete
  4. Ano, tenhle gel známe pod ne příliš lichotivým názvem - MÝDLOVÝ SLIZ - ale je opravdu účinný, a jak už psala Sára, hlavně vhodný k praní prádla na citlivou pokožku, pokožku miminek a tak. Teď mi dochází můj eko prostředek a navíc má miminko stále nějaké pupínky, takže si ho znovu vyzkouším udělat. Já používám žlučové mýdlo nebo takové to obyčejné žluté s jelenem z drogerie. A krystalovou sodu.

    ReplyDelete
  5. ráno vyrážím do drogérky pro mejdlíčka. Navoním chlapečkům gaťata a trička, aby se za nima všechny holky otáčely! ;)

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Mirko, musím přiznat, že jsem občas byla na ten gel naštvaná, protože mi nevypral dobře skvrny. Ale myslím, že to byla moje chyba. Hodně špinavé prádlo je potřeba na několik hodin dopředu namočit, pokud je bílé přidat třeba ocet. Ložní prádlo peru na 60 stupňů, pak není problém. :)

      Delete
  7. Dají se s tímhle gelem prát košile na 40? Docela se mi líbí představa drogerie skoro vlastní výroby. Jsem rád, že jsem narazil na tenhle blog. Díky za odpověď.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě se s tím dají prát košile. Doma jich peru týdně 5-6 :). Pokud je límeček víc špinavý, je potřeba ještě před samotným praním límeček namydlit, nejlépe žlučovým mýdlem. Takto peru všechno prádlo, namáčím například dětské hodně špinavé ponožky a i ty skvrny předpírám mýdlem. Ale myslím, že trochu námahy stojí za to. Příčí se mi chemie ;).

      Díky za komentář :)

      Delete
  8. Dobry den,
    mohu se, prosim, zeptat, co jsem udelala spatne, kdyz mi gel pres noc nezhoustnul?
    Jsou v nem jakoby male cucky a konzistenci ma uplne stejnou jako vcera.
    Pritom vcera bylo vse rozpusteno. Pouzila jsem Lanza Marseiske mydlo.
    Dekuji moc za odpoved.
    Martina

    ReplyDelete
  9. Dobrý den,
    mně se to stalo taky. Špatně jsme asi neudělaly nic :), jen to chce trochu zpracovat a nechat odležet. Rozmixovala bych směs ponorným mixérem a nechala ještě den odpočívat, potom už to bude snad ono! :)
    zdravím a přeji hezké dny

    ReplyDelete