Saturday, May 5, 2012

Domácí deodorant

zn. zaručeně přírodní a zdraví neškodný.

Tento víkend zase trošku "vařím", proto vám moc ráda představím recept na výrobu domácího deodorantu.

Základní recept v suché podobě:

1 díl jedlé sody (bicarbonatum sodium)
4 díly kukuřičné moučky
10 kapek esenciálního oleje - např. tea tree (antibakteriální), levandule, šalvěj (omezuje nadměrné pocení)....

Tento pudr je dobrý, laciný, esenciální olej se přidávat nemusí. Po mé zkušenosti s ním mohu říci, že opravdu funguje úplně stejně jako jakýkoliv jiný antiperspirant. Jen jsem nebyla spokojená s jeho aplikací. Kukuřičná moučka je důležitá, aby směs přilnula. Jedlá soda by sama o sobě nedržela, navíc jen soda způsobuje podráždění pokožky. Nepodařilo se mi najít způsob, jak pudr aplikovat na podpaží a nikoli na zbytek těla a oblečení :).  Proto jsem hledala dál a vznikl další recept.

Recept na deodorant krémový:

2 polévkové lžíce kokosového oleje
1 p. lžíce karité nebo kakaového másla
2 p. lžíce jedlé sody (nebo kaolín)
1 p. lžíce kukuřičné moučky
1 kávová lžička jablečného octa
10 kapek esenciálních olejů


Kakaové máslo není nutné, stejně jako jablečný ocet (je rovněž antibakteriální). Pokud vynecháte některou ingredienci pak musíte přidat více moučky nebo kokosového oleje až do požadované konzistence. Toto množství mi vydrží na poměrně dlouhou dobu, deodorant používám denně a jsem s ním moc spokojená. Nešpiní prádlo, dobře se aplikuje, lze jej použít i na nohy a bez esenciálních olejů jej lze rovněž použít i na dětské nožky.

Ještě chci říci, že podobné vlastnosti jako jedlá soda má i KAOLÍN (reziduální hornina obsahující jílovité složky). Je to přírodní antibakteriální, hojivý a detoxikační poklad. Má mnoho využití a v přírodní kosmetice je vedle zeleného a červeného jílu jedním z velmi často využívaných prostředků k péči o pleť, zuby a dokonce se dá i pozřít :). Určitě se ještě o kaolínu někdy zmíním.

11 comments:

  1. Ten krémový deodorant se mi velmi líbí. Už se těším, že si to u tebe všechno očichám a osahám ;))Nepoužívá se vlastně kaolín i do lékařských tenkých rukavic, aby se neslepovaly?

    ReplyDelete
  2. A opravdu pomáhá proti pocení? Nebo jen kryje pach? Petra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Petro, bikarbonát sodný zabraňuje vzniku bakterií, které způsobují nepžíznivý zápach. Nezabraňuje ale pocení jako komerční antiperspiranty.
      Projevila se mi alergie na sodu, proto jsem přešla na používání kamence (minerální kámen proti pocení). Funguje (podle mého) výborně. Ale opět stejně jako soda nebo kaolín. Nezabraňuje pocení (pocení je přirozený proces, kterému se nemá bránit - v snesitelném množství), ale zabraňuje zápachu. Je to naprosto přírodní prostředek, bez vůně.

      Kvalitu potu a množství zapříčiňuje z velké části strava (doporučuje se vynechat pálivá jídla, kofein, má se jíst hodně zeleniny a ovoce, méně masa, potom oblečení - má se používat jen bavlna, stres - vynechat..haha...) Asi bych zkusila nějakou očistnou kůru (kopřivy, artyčoky, šťáva z aloe vera...)

      Poté, co jsem začala jíst napůl vegetariánskou stravu s velkým množstvím obilovin a zeleniny, poté, co jsem takřka vynechala komerční kosmetiku, která mou pleť zatěžovala, vysušovala a dráždila, se mi zlepšila kvalita pleti, trávení, ale i pot. Nepotím se tolik jako dřív a pot má daleko jemnější zápach.

      No, snad jsem trochu pomohla :). Moc zdravím Míša

      Delete
    2. Díky, pomohlo mi to dost. Přesně tohle jsme potřebovala vědět. S pachem problém nemám spíše s tím pocením jako takovým - kruhy pod pažemi atd a to ať dělám co dělám. Boužel vyzkoušela jsem všechno a tak nějak se rozhoduji zda nejít na botulotoxin, protože v létě je to pro mě peklo.

      Ale asi nejdřív vyzkouším tu změnu stravy. Děkuji za tip.

      Delete
  3. tak jsem zkusila vyrobit ten krémový deodorant a z nějakého důvodu ho mám dost tekutý. poměr ingrediencí jsem dala přesně podle receptu, nejdřív jsem myslela, že je to teplem v bytě a kokosový olej netuhne, ale teď už se ochladilo, přidala jsem i trochu více sody i moučky, ale stále to není ono, nemáte tip co ještě přidat na ztuhnutí?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravím, stačí přidat 1 - 2 PL včelího vosku.

      Delete
  4. Dobrý den,skvělý nápad s jablečným octem.Ten jsem vždy vynechala,ale vyzkouším.Díky za tip.:-)

    ReplyDelete
  5. Dobrý den,
    lze použít místo kukuřičného škrobu , třeba rýžový pudr? Nebo cokoliv jiného, čím nahradit ten škrob z kukuřice?
    Děkuji za radu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den už víte co lze misto kukuřičného škrobu použít ? Předem děkuji za odpověď mirek

      Delete
    2. Dobrý den, použít lze bramborový škrob, u nás známý jako Solamyl.

      Delete
    3. A co když by se někdo chtěl úplně vyvarovat škrobu? Co pak použít?

      Delete