Wednesday, January 11, 2012

Vstávej semínko holala


Včera jsme odzdobili stromeček a sundali ozdoby, protože mi přišlo toho našeho malého cypřišku doma líto. Už pookřál, je venku, dokonce jsem tam přestěhovala i toho vyděšeného malinkého pavouka, který na něm od loňska bydlí. Doma si na něm mezi baňkami udělal pavučinu, ale při odzodobování byl lehce hysterický. Najednou je to tu doma opět vzdušnější, jinačí. Honem jsme nasbírali větvičky se šiškami a ozdobili vchod do domu jinak. Mám pocit, že naše okna vzbuzují zvědavost u sousedů. Jak praví Veru ve svých lednových nápadech, udělat si přírodní kalendář je dobrá věc. Sbíráme tedy na procházkách poklady, které nám cvrnkají do nosu, nebo do boty, suvenýry, které nám nechávají na cestách skřítci a vílky. Kromě nich nám ještě ti domácí chystají takováto překvapení a my každý den obdivujeme, jak se z takové jedné cibulky probouzí život. I venkovní tulipány a hyacinty se klubou na svět!!!

PS: Mezitím co tu píšu, můj syn si zapnul DVD, vyndal disk, který nechtěl, zasunul pohádku, kterou chce vidět a teď se budu opět divit nad přírodou.

Přeji vám krásnou půlku týdne :)


Ayer quitamos la decoración navideña, por qué me daba pena mi ciprés en casa. Ya se está recuperando fuera en la terazza y también comparte su espacio con una araña pequeña que vive en el arbolito desde el año pasado. Entre la decoración se hizo una red, pero cuando la quitaba se puso un poco histérica. Así tenemos casa más limpia, sencilla y buscamos los tesoros que hay por todas partes en los paseos. Veru tenía razón que hacer un calendario natural es una idea muy buena. Estamos cada día mirando los miraclos que hace naturaleza, las semillas, los bulbos que sacan brotes, increíble.

PS: Mientras estoy escribiendo Andrés supo poner su DVD disc y ya está viendo sus dibujos. Ahora alucino yo! ;)

Os deseo la mitad de semana muy bonita :)



14 comments:

  1. Koukám, že ti bude brzy mluvit do zahradničení, má úplně odborný pohled do toho květináče ;) Ten telefonát je krásný, roztomilý. Už umí souvisle telefonovat. To se bavil s píďalkou nebo jsem špatně rozumněla?

    ReplyDelete
  2. Ještě jsem chtěla něco dodat k tomu kalendáři. Líbí se mi nápad s kalendářem-stolečkem. Děti opravdu venku sbírají různé věci a proč by nemohly mít takovou výstavku, která se mění podle nabídky v přírodě? Mějte se moc hezky :)

    ReplyDelete
  3. Que comico es Andres!Muy gracioso hemos reído un montón la verdad que es una terapia muy buena después del cansancio del trabajo.No podemos creer que rápido crece!Que listo!Que expresivo!Me lo como lo hecho mucho de menos.Tus pendientes y los colgantes son muy bonitos puedes abrir una tienda con cosas así.Besitos:)Ralu&Lori.

    ReplyDelete
  4. Ahoj píďalko, co to máš za telefon?

    ReplyDelete
  5. :D závidím jarní pučení. mě jen svrbí ruce a peněženka, ze zoufalství sjem si koupila dvě kvetoucí kvítka a vyměnila je za bezlítosti vyhozenej stromeček. Ony se na mě dívají smutně, protože luft z pootevřeného okna je ledový a topení je dusí. :( Už ať zima nabere poslední zatáčku a vrhne se do cílové rovinky....

    Pane telefonisto, chodí píďalka do píďalčí školky?? Až tady budete, půjdeme na exkurzi do školy české, ano? Třeba tam najdeme píďalku.

    Jak se řekne píďalka španělsky? ;):)

    ReplyDelete
  6. a jak se řekne píďalka slovensky? 8 - )

    a nie je na jarní pučení predsa len trošku priskoro?! 8 - )

    ReplyDelete
  7. Netuším proč Andrýsek telefonuje píďalce, dělá to každý den!
    Španělsky se řekne píďalka daleko ošklivěji "oruga" a slovensky snad "piadivka". Je to tak?? :)

    A s tím pučením to musím upřesnit. Mělo pučet před vánocemi, já si ty hyacinty tady pěstovala od podzimu, mělo mi to ozdobit vánoční stůl, víte?! :)


    Ralu, eres mi sol :) muchas gracias

    ReplyDelete
  8. Tak přece píďalka, asi se mu líbí to slovo :)) Ten telefon, nemýlím-li se, je chůvička, není? Viděla jsem v obchodě narašené hyacinty a byly dokonce menší, než ty tvoje. Asi ti vykvetou k Valentýnu nebo ke Dni žen. Ještě máš pak v záloze Den matek nebo Den dětí ;)

    ReplyDelete
  9. Je to je tak roztomile kdyz ty mrnata mluvi Cesky,tak at pozdravuje pidalku az sni zas bude telefonovat.

    ReplyDelete
  10. Mila Ello, myslim, ze je roztomile, kdyz deti mluvi v jakemkoliv jazyce. U cestiny si uvedomuji, jak je tezka po gramaticke strance slozita a i proto jsem rada, ze je mym rodnym jazykem :).

    ReplyDelete
  11. jaj, tak piadivka je toto: http://carozahrady.sk/skodce/piadivkajesenna.html
    nejak som si nie istá, kto je to ta píďalka 8 - )

    ReplyDelete
  12. Milá SV píďalky jsou oficálně tohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%AD%C4%8Falky a jinak se tak říká housenkám. Každopádně jedna známá Píďalka pochází z pohádky pana Svěráka a čmeláčcích. Píďalka se vyznačuje zvláštním pohybem, kdy se drží jen na koncích svého dlouhého těla a přitahuje se, takže vypadá jako scvrkávajícím se a znovu natahující guma ;)

    ReplyDelete
  13. ahoj Miso, libi se mi tve rostliny!

    ReplyDelete
  14. Tak koukam, ze identita je vyresena :). Nicmene, ja myslim, ze ty nase pidalky nikdy nevyrostou. Jsou porad ve skolce a prakticky nechodi domu ani nepapaji...

    Lubo, moc rada te tu vidim a vitam :). Doufam, ze z rostlinek se vyklube nejaky kvet, potom velmi rada vyfotim. Ikdyz tvym fotkam kvetin se nevyrovnam!!! :)

    ReplyDelete