Sunday, December 4, 2011

Posloucháme vánočně

Protože je moje dítko napůl Čech a protože nemá možnost ze španělské rodiny přejmout jakékoliv vánoční tradice, rozhodla jsem se, s dětinským nadšením mého muže, že to moje Čechošpanělátko bude slavit vánoce v českém duchu. Píšeme dopis Ježíškovi, vybíráme adventní překvapení z kapsiček, pečeme cukroví a zpíváme si české koledy. To samozřejmě všechno jen u nás doma a jen my tři. Ježíšek k nám letos přiletí už 23. prosince, abychom si to spolu takto mohli vychutnat. Se španělskou rodinou potom na 24. prosince budeme mít slavnostní večeři a dárky pod stromkem, které donese Santa Klaus. Náš malý opravdu nebude o zmatek ochuzen, protože u tety dostane dárky až 6. ledna, jelikož u ní doma nosí dárky původní tradiční Tři králové. Moje švagrová zatím do toho všeho naštěstí nechce míchat svého ruského Dědu Mráze.
Andrýsek nicméně pochopil, že Ježíšek je Čech a že za Čechy, kteří bydlí jinde, musí přiletět z velké dálky. A pochopil, že u abuelitos (španělsky "prarodiče") dostane dárky od Santy. To ostatní přijde časem. :)
Máme doma vánoční atmosféru nejen díky svíčkám a nakrájeným sušeným pomerančům, ale taky díky pohádkám, které posloucháme. Měla jsem potřebu ty naše samotinkaté vánoční zvyky obohatit ještě jinak. Koupila jsem proto loni 2 CD, která denně posloucháme.
Pohádky z vánočního stromku od Pavla Cmírala s hudbou Jířího Toulara jsou 4 roztomilé pohádky o tom, jak i taková betlémská hvězda, skleněná rybka nebo peříčkový anděl mohou prožívat svůj příběh. Vypráví úžasná Jiřina Bohdalová a Josef Dvořák.




Druhým CD je Kouzelný kalendář od Josteina Gaardera, autora Sofiina světu nebo taky Dívky s pomeranči. Já Gaardera mám moc ráda. Myslím si, že je ve skutečnosti výborný táta, který moc a moc přemýšlel nad tím, jak vysvětlit svému potomkovi jak funguje vesmír. Navíc vše vysvětluje úžasně tajemnou napínavou formou. Dokáže se až dojemně vcítit do duše desetiletého kluka, který má svá tajemství. Nejinak je tomu i v Kouzelném kalendáři.

Hlavní hrdina Jáchym se snaží objasnit záhadu kolem zmizení dívky Elisabet, která se vydává díky kouzelnému adventními kalendáři napříč prostorem i časem ze současnosti do Betléma, kde se právě narodil malý Ježíš.
Vypravěč: Marek Eben; Jáchym: Tobiáš Vacek; Maminka: Libuše Šafránková; Tatínek: Josef Abrhám; Jan: Josef Somr; Knihkupec: Stanislav Zindulka; Elisabet: Jaroslava Kretschmerová. Úprava a režie Jan Jiráň. Hudba a texty písní Marek Eben

CD je určitě pro starší děti než je 2,5 leté stvoření. Ale i tak to denně posloucháme, protože já jsem prostě moc zvědavá, co dalšího Jáchym objeví :). Je to jedno z těch vyprávění, které může poslouchat celá rodina. Nevím, jak to dopadne, ale jsem napnutá a těším se na zítra. ;)



Přeji vám krásný a poklidný druhý adventní týden!

5 comments:

  1. Ty jsi to dobre napsala ze poslouchas dene protoze jsi zvedava,ja uz jsem takhle cetla nekolik detskych knizek protoze jsem byla ja zvedava vic nez deti.Vy to mate ted lehci ja si pamatuji ze jsme sedeli u gramofonu a poslouchaly Spejbla a Hurvinka,Pribehy Kocoura Mikese a Rumcajse a nikdo se nesmel ani hnout aby se deska neposkrabala,dneska se tomu musim smat.Budu si muset koupit novou jehlu do gramofonu a znovu si ty desky poslecchnout.Vanoce se snazime slavit po cesku ale protoze mladsi dcera jezdi na dovolenou tak mame vanoce s ni driv a 24 s druhou derou a synem jeste pred tremi lety jsmeme to mely vsichni spolecne.Ono to take vyjde dobre potoze tady se slavi az 25 a oni zase muzou k druhe babicce a dedovi,deti dostavaji darky rano kdyz se probudi a maji slavnostni obed.

    ReplyDelete
  2. To je dobře, že jste si to takhle roztřídili a neokradli se o ten krásný advent a Ježíška :))

    ReplyDelete
  3. taky jsem poslouchávala desky s Hurvínkem a některé byly podrápané a hrčely, ale i tak to bylo báječné. A dětské knížky čtu ráda dodnes. Ono se asi není čemu divit. ;) Zdá se mi to nebo si Češi, možná i díky totalitnímu sevření zavedli "hry", jakoby pro děti a přitom se jimi bavily celé rodiny? Myslím tím všechno to tajemno kolem našeho Ježíška, všechny ty nádechy kouzla? Je to každopádně moc dobře, protože celý sychravý prosinec takhle moc hezky utíká. :) Jdeme vybrat adventní pytlík a naposledy se ujistit, že nás dneska čert ze školy neodnese ;)

    ReplyDelete
  4. Já Gaardera taky miluju a mám od něj snad všechny knihy, které u nás zatím vyšly. Mé vlastní děti přečetly všechny a s dětmi ve škole jsme četli Haló, je tu někdo? - jedním dechem, děcka to milovaly. Jako za zrcadlem, jako v hádance jsem si jim netroufla předložit, tu jsem proplakala. A Tajemství karet - úžasná kniha. Je to fakt skvělý spisovatel.

    ReplyDelete
  5. Vladko, moc Vam dekuji za komentar. A taky moc dekuji za inspiraci, o tech ostatnich knihach jsem neslysela, ale urcite si alespon nekterou sezenu. Libi se mi, ze vim o vynikajicim muzi, ktery pise pro deti. Nemuzu si pomoct, ale preci jenom je potom takove cteni tak nejak vic pro male kluky.

    Moc vas zdravim

    ReplyDelete