Thursday, October 27, 2011

Už vím!!!/ Ya sé!!!


Španělskou kytaru zbožňuji, obdivuji každého, kdo se dokáže soustředit hodiny a hodiny cvičit, aby se dopracoval alespoň zdánlivě něčemu podobnému jako je melodie. Zkoušela jsem to a pokaždé, když se takhle napěchovaná chutí vrhám na kytaru, tak překonávám příšerné pnutí a křeče v dlaních a v prstech, cítím jak se mi struny zarývají do bříšek prstů a toužím po tom mít okamžitě mozoly. Silou vůle se snažím posunovat prsty trochu hbitěji a pak s příšerným nadáváním a bolestí rukou toho nechávám. Už  tolik let a patrně mi to zůstane napořád.  Dokonce jsem se přistihla, že tajně ve skrytu duše začínám mít touhu, aby můj synek ovládal hru na kytaru! Žádná předsevzetí a aspirace na budoucnost někoho jiného než jsem já!! ZAKÁZÁNO! No jo, jsem matka.
Nicméně. Už vím, kdo je to Milos, nový kytarový objev z Černé Hory. Moc pěkné!!

La guitarra española me encanta! Adoro a cada persona que es capaz de concentrarse horas y horas hacer ejercicios para consequir más o menos algo parecido a melodía. Yo lo probaba también y cada vez cuando me pongo a tocar, supero las tensiones y calambres en las palmas y en los dedos, noto como las cuerdas me hacen daño y deseo tener callos en las yemas ya! Intento mover los dedos más rápido y después enfadada con el dolor de las manos dejo la guitarra otra vez en su rincón. Tantos años! Y parece que eso será mi hobby para siempre. Una vez me pillé como en el fondo de alma empiezo tener el deseo que mi hijo sepa tocar guitarra! Ni propósitos ni aspiraciones para el futuro que no es mío! PROHIBIDO! ....soy madre.
Sin embargo, ya sé, quién es Milos, un guitarrista jóven de Montenegro. Muy bonito!! Parece que ya tengo idea para mi regalo de Navidad ;)

4 comments:

  1. Já doufám, že těch šest let chození do hraní v tobě aspoň trochu zůstalo a dokážeš si zahrát pro radost. Aspoň abys to nezapomněla a třebas jednou..........;)

    ReplyDelete
  2. Hudbu moc ráda konzumnuji. Obdivuji ty, jenž ji umí produkovat, ale nemám absolutně žádné ambice umět na něco hrát. Tedy, kdyby se to "umět" dalo koupit, tak by mě to možná bavilo, ale jsem líná, téměř odumřelá i k pouhé představě, že bych se měla trápit sama se sebou. Moje dítko právě začalo zvládat tři akordy a považuje se za umělce. Budu ráda, když přežijeme v kytaře alespoň do konce roku a jsem vděčná, že se učí jinde, že u toho nemusím být a že si jednou užiju už jen krásný zážitek z vyluzené melodie. :)

    ReplyDelete
  3. Alko, ale jo, doma pro radost, když u toho nikdo není :)
    Radko, uvidíš za jak krátkou dobu ti bude Nejmladší hrát na koncertě! Má dlouhé krásně prsty, šikovný je.

    ReplyDelete
  4. Vražedná kombinace - krásnej chlap a jak božsky hraje na překrásný hudební nástroj!
    Já myslím, že stačí umět pár akordů a zahrát sobě a děťátku pro radost. A pokud se bude jednou chtít naučit něco podobného, tak smekám..já vydržela chvíli na klavír, chvíli na kytaru a pak se sama naučila i trochu na flétnu. Ale jsem spokojená, že vybrnkám aspoň koledu nebo folk či lidůvku :-)

    ReplyDelete