Wednesday, October 5, 2011

Konečně je to tu!

Pořád se mi do toho nechtělo. Abyste rozuměli, nechtělo se mi začlenit malého člena rodiny do výpomoci v kuchyni. Nahánělo mi to hrůzu, věčné uklízení před jídlem, po jídle, během jídla a k tomu ještě při přípravě víc než je nutné?? Malý si to prostě vymrčel, vyskákal pod mýma nohama u kuchyňské linky, poté co mrštil nůžkami a rozstříhaným papírem na zem, poté co asi stopadesátkrát ukazoval jak dělá porsche, jaká kola má ferrari, jak malá kola má moje auto, do toho si "broukal" písničku, běhal sem a tam, kňoural, dělal jakože pláče....mně prostě trochu třeštila hlava. To tak nějak poslední dobou pořád, nemám trpělivost a strášně se těším, až se prcek zavrtá do peřin a usne. Je z něj lumpík, předtím to byl jen "lumpíííček", teď je to rošťák, který by potřeboval chodit do školky, prát se tam s klukama a nedělat modřiny jenom mně.





 Nicméně jsem se zařekla, že do něj dostanu češtinu coby mateřský jazyk, tak to těch pár měsíců sami doma ještě dáme! Každé ráno, co slyším z postýlky "mamííí, papito" (všimnětě si, že zdrobnělina patří tatínkovi, já už zkrátka nejsem "maminka"!), zhluboka se nadechnu, řeknu si, že to prostě zvládnu, nebudu dnes ječet, hromadu věcí se spolu naučíme a vyrobíme, nebudeme na sebe bubákovat a bude to príma den. Občas to dopadne z poloviny dle mé představy. ;)

Andrés se mnou k mé potěše udělal jáhelník, celý  proces vyžadoval spoustu trpělivosti, jelikož je naše dítko velmi velmi pečlivé, někdy velmi pomalé a zkoumavé, potřeboval prozkoumat každou bublinku, každý tah vařečkou, u toho samozřejmě jíst ty nachystané rozinky a jablíčka (což by jindy nejedl, nejí teď NIC!!), ale cíle jsme se dobrali. Byla to výborná svačinka a hlavně vlastnoručně vyrobená, tudíž více oceněná.


Jáhelník převzatý od Viktorie místo malin s jablkem a rozinkami

100 g jáhel + sůl
200 ml čerstvého mléka
1 velké vejce
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce květového medu
kůra z 1/2 pomeranče
100 g malin, i mražených
1 lžička másla, na vymazání formy
1 lžíce třtinového cukru
Postup
1. Jáhly promněte ve studené vodě a propláchněte je. Zalijte je v hrnci mlékem a 100 ml vody, lehce osolte a pod pokličkou vařte bez míchaní na mírném ohni 10 min. Stáhněte z plamene a nechte dojít asi 15-20 min.
2. Utřete žloutek, cukr a med a směs promíchejte s jáhlami a pomerančovou kůrou.
3. Bílek ušlehejte na pevný sníh a zapracujte ho do jáhlovej směsi. Polovinu hmoty dejte do máslem vymazané zapékací mísky, posypte částí malin, překryjte zbylými jáhlami, jemně vtlačte zbylé maliny a poprašte cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 C asi 15 min.

Po "doblotce" dokonce vymačkal pomeranče na "ťávičku" a z mého lumpajse byl hodný "Marianisek" (původ "mami, Andrýsek").



5 comments:

  1. Krasny pomocnik a jak je spokojeny u odstavovace ,i kdyz je to zdlouhave varit s detmi je to cas spolecne straveny a jahelnik vypada moc dobre a urcite take dobre chutnal.

    ReplyDelete
  2. pani Ello, vy o tom urcite vite sve! Vsak to zna asi kazda maminka, ze? :) Ja se teprve ucim :). A dekujeme za kompliment!!

    ReplyDelete
  3. Misho prosim te jenom tykat jestly ti to nevadi.S dema se sice udela vetsi bordel kdyz se vari a pece vsachno trva mnohem dele ale je to delane z laskou at to vypada jakkoliv.Mame to vyskousene s detmi i vnoucaty.

    ReplyDelete
  4. rvát pupeční šňůru tedy ti ďáblíci dovedou. A dělají to rádi a často a vyžívají se v tom, jak být co nejošklivější...Ale zvířátka si pořád ještě nepořizuješ, tak to nebude tak zlý :D

    ReplyDelete