To není název žádné nemoci, to je jen španělské označení pro fermentovaný jablečný mošt s malou dávkou alkoholu (mezi 3-8 %) pocházející ze španělské provincie Asturias. Tedy alespoň ta sidra, kterou jsme před pár hodinami pozřeli. Sidra je velmi rozšířený nápoj po celém severu Španělska, ve Francii, Německu, USA, Turecku... a je to velmi osvěžující, nikoli tak sladký nápoj, jako u nás známý mošt. V barech si ji čepují z obrovských sudů sami hosté, doma to vypadá tak jako na fotce. Nalévá se do sklenky asi tak na prst a pije se na ex, aby nevyprchala. Máme štěstí, že máme za sousedy Asturiany, kteří neváhají přijít na návštěvu s vlastním nápojem a dokonce v tradiční čapce a šátku. :) Miluji tolerantní rozmanitost!!
ty brďo, název byl na první pohled teda trošku strašidelnej, ale jinak to vypadá móóc dobře :) Je ten nápoj přirovnatelný třeba k našemu burčáku? A popíjet v tradičních krojích je taky hezké :)
ReplyDeleteTo je hezké, takže ve Španělsku máte taky něco jako burčák, MŇAM!
ReplyDeleteRadko, dá se to přirovnat k burčáku, ikdyž to není kvašený nápoj, ale ta chuť tam poznat je :)
ReplyDelete