Thursday, July 14, 2011

San Fermín

Už jste to slovo slyšeli? Já než jsem se nastěhovala do Španělska, jsem věděla matně, že je to jakási fiesta s býky a tím to končilo. To byla mimo jiné vedle flamenca jediná znalost španělské kultury. Netušila jsem však, že se provdám za Španěla a navíc za Španěla z Pamplony. Můj mužský je zkrátka "Pamplonica".


San Fermín je asi nejproslulejší španělská fiesta vůbec po celém světě. Slaví se k uctění svatého Fermína. Fermín de Amiens se narodil asi v roce 272 v Pompaelo, dnešní Pamploně. V 18 letech se stal křesťanským misionářem, z Navarry odešel do severofrancouzského města Amiens, kde zorganizoval výstavbu místního kostela. Ve 24 letech se stal biskupem. Jeho mise netrvala dlouho, protože jako šiřitel "nepravé" doktríny byl zatčen a přes jeho nesouhlas odvolat svá kázání byl v 31 letech popraven useknutím hlavy. V roce 1186 biskup Pedro de París dovezl z Amiens do Pamplony relikvii hlavy svatého Fermína. Tento světec se stal patronem města Amiens, Lesaca a spolupatronem Navarry spolu se San Francisco Javier. Svatý Fermín je rovněž patronem cechu vinařského a pekařského.

Vysvěcení Fermína se slaví v Pamploně 7. července. Toto datum je součástí sanferminské fiesty, během které jsou hlavní náplní (tzv. encierro) "uzavřený běh" s býky.
Svátky zahajuje vždy starosta Pamplony, každý rok pravidelně 6.7. ve 12 hod proslovem a vystřelením rakety (tzv. chupinazo) z balkonu radnice. Fiesta končí 14.7. ve 24 hod rozlučkovou písní "Pobre de mí".

Tradičním krojem jsou bílé kalhoty, bílá košile nebo tričko, bílé boty a červený šátek s výšivkou emblému Pamplony (pañuelo) a červený šátek, který slouží jako opasek (faja, čti facha). Jinak než takto takřka nelze vyjít na ulici. Pokud ano, můžete skončit smočení vínem...celkově je trošku nebezpečné chodit ven. ;-).

via EsNavarra-chupinazo












Nejznámější atrakcí jsou běhy s býky (tzv. encierro), což je 849 metrů ohrazené cesty přes starou část města, která končí na býčí aréně (Plaza de toros). Tato atrakce se koná každý den od 7.7. do 14.7. v 8 hod ráno a trvá 2 až 3 minuty. Vypadá to asi tak, že velké množství zúčastněných, z poloviny cizinci, počkají až jsou do vyhrazeného prostoru v uličkách vpuštěni býci (bývá jich 6-8) a ti, velmi zmatení tím co se děje, běží kudy mohou. Lidé běží s nimi, před nimi za nimi, pokaždé je někdo zraněn, málokdy však zabit. Provokování býků, tahání za ocas apod. je zakázané, na to tam jsou chovatelé býků a s holemi v rukách zasahují proti lidem či býkům v případě nouze. Nutno podotknout, že tento způsob encierro je velmi kultivovaný, ne na všech místech Španělska to probíhá takto a k provokacím a trýznění zvířat dochází! Na aréně to samé odpoledne probíhají býčí zápasy. :-(
Sanferminská oslava je svou rozsáhlostí srovnávána s mnichovským Bierfestem. Počet obyvatel se během tohoto týdne rozroste z původních 190.000 na zhruba 2.800.000. Musím říct, že je to znát!

via rtve-encierro
Další atrakcí během fiesty je přehlídka obrů (cabezudos), což je 150 letá tradice. Sochy jsou vyrobeny z kartonu, dřeva a látky, váží od 59 do 66,5 kg a dosahují výšky 3,9 metrů. Symoblizují představitele 4 kontinentů, bílé jsou evropští králové, žluté králové z Asie, snědé afričtí králové a nakonec černé jako američtí králové. Chybí představitelé Oceánie.
Doprovod tvoří 8 obrů (tzv. gigantes), 6 koňů (tzv. zaldikos), 5 velkých hlav (cabezudos) se jmény "Starosta", "Radní", "Japonec", "Japonka" a "Babička".
Skupinu dotváří 6 velkých hlav s bílými holemi na vyplácení dětí a dospělých (kilikis), kteří se jmenují: "Bradavice", "Napoleon", "Vousáč", "Ohon", "Brambora" a "Octovýksicht" (překlad je můj, může být úplně nesmyslný!!)

via wikispace - cabezudos
via gozazaragoza-cabezudos
Vedle denních atrakcí, stánků s artefakty symbolizující sanferminskou fiestu, koncertů, pouličních umělců, barů otevřených 24 hodin denně je součástí oslav i každodenní ohňostroj, který začíná ve 23 hod a trvá mezi čtvrt a půl hodinou. Pyrotechnika se odpaluje z prostor citadely ve středu města a je vidět velmi zdaleka.

via wordpress

via viajerosblog
via sanfermin

via ILHN - San Fermin
Já jsem letos viděla sanferminskou oslavu poprvé. Určitě mne nemine víckrát, ale ten letošní prožitek je silný, ikdyž zážitků zas tolik nebylo. Prošli jsme se přes poledne historickým jádrem, dali si v baru nacpaném lidmi pivo, protlačili se uličkami, poslouchali neuvěřitelnou lidskou vřavu, zpěv, čichali pachy, už druhý den svátků, všudypřítomného alkoholu a moči, v parcích potichu procházeli kolem spících oslavenců... Nezastihli jsme žádné vystoupení, kterých bylo asi hodně, neviděli jsme žádné chodící obry ani koníky, malý si nezaskákal v žádném nafukovacím hradu. Jen jsme to trošku vše vnímali, viděli zdálky ohňostroj, a tak nějak nám to stačilo :-). Pamplonští vzali všichni roha a jen velmi málo obchodů je otevřených. Běžný chod města je paralizovaný, ale nevadí to. Po dnešní noci nastoupí do služby uklízecí firmy a chlorem budou umývat chodníky od zvratků, parky od odpadků, pracovníci správy města budou odvážet dvojité bariéry podél ulic a oddělávat zátarasy, lidi si obléknou normální běžný oděv a začnou mluvit o tom, jak oslavit Nový rok.





Brabi se určitě podělí o osobní zážitky taky, tak se už těším. :-)

Ještě se můžete podívat na pouliční break dance, který jsme náhodou včera viděli na hlavní pěší třídě. Ti kluci fakt umí!!

6 comments:

  1. Bylo to velmi zajimavé, strhující, člověk měl co dělat, aby se neztratil mezi lidmi. Jsem moc ráda, že jsem se těchto oslav mohla zúčastnit, dík rodinko.

    ReplyDelete
  2. no páni, vypadá to fantasticky a pompézně a hezky. Já teda nejsem zrovna vyhledávačem davů, ale musím přiznat, že čím dál víc obdivuju, jak jiné kultury umí slavit. Cokoliv. Tady u nás to stojí..nestojí ani za řeč. Maximálně ufňukané vánoce, které začnou prudit reklamou v září a pak velmi lokální akcičky, jarmarky nebo hody. Líbí se mi, že když už máte nějaký státní svátek, poznáte to pohledem z okna. Všude je rušno, veselo. (jasně, i s těmi neklady, co k tomu patří). Nám co zmizela povinnost přitloukat na parapety ruské vlaječky nezbývá, než pátrat v kalendáři, co že se to vlastně zase "slaví". P.S. uvítala bych tady k oživení už asi i průvod s mávátkama nebo lampiónem. :)
    Mě se to teda, zhrnuto do jedné věty, MOC LÍBÍ :)

    ReplyDelete
  3. :)) líbí se mi váš levitující chlapeček ;) :)

    ReplyDelete
  4. Radko, to s tebou uplne souhlasim. Kdyz clovek pozna, jak se UMI bavit jinde, tak musi jen souhlasit, ze to nase ceske pobavovani se, je jen o prejidani a opijeni. Alespon se vraci ty jarmarky a letni slavnosti!! Moc vsem, kteri takove veci organizuji, ucastni se a propaguji, drzim palce, aby je to neprestalo bavit.

    ReplyDelete
  5. ano, my mame posledni dobou levitujiciho chlapecka velmi casto ;-)

    ReplyDelete
  6. Jejda rudé šátky, fandím býkům ne těm chlápkům. Oslava vína ano, oslava krve ne, ale to my na moravě umíme taky. V poslední době, co máme malé děti a hodně jim toho chceme ukázat jsme stále na nějaké oslavě. Nesouhlasím, že u nás nejsou oslavy, oslavy hudby, oslavy svátků, oslavy měst a jara a vinobraní a otvírání studánek a oslavy v u zvířátek v Zoo a v konírnách a rybobraní a politické, kterým se vyhýbám a křesťanské a pohanské kterým se nevyhýbám, je jich tu hodně a v každé zemi na světě jsou ještě ty speciální, jako byla tahleta. A náhodou vám to sluší, na každou oslavu se má člověk nějak nastrojit, namaskovat a potom si při hudbě poskakovat.

    ReplyDelete