Saturday, July 23, 2011

Co to v tom lese je???


Maličtí skřítci s modrými čepičkami, co žijí ve starých pařezech a starají se o BORŮVKY!!

A toto je Sara a Tepi, lesní žínky ztrácející se v oparu lesní mlhy...















Tak za tohle by nám Celestina dala! Teda ona má pravdu, borůvky by se měly před konzumací umýt, abychom se nenakazili nějakou chorobou!














My jsme jich nasbírali tak akorát do kašičky, ale co, když jich máme víc?

via alibaba






























V knize "Bylinky pro děti a maminky" od Magdalény Staňkové-Kröhnové jsou dva recepty na sladké obědy, které vás třeba zaujmou. Já je určitě vyzkouším. Můj problém jsou momentálně ty borůvky, jelikož se tady ve Španělsku prodává 150g za necelé 4€, nemám chuť těch pár koupených bobulí jakkoli tepelně zpracovávat.

Indiánská placka "Bannock" s borůvkami připravená na ohni

1 hrnek polohrubé mouky (celozrnné, špaldové nebo ječné)
1 lžička prášku do pečiva nebo sušeného droždí
1/4 lžička soli
cukr podle chuti
voda dle potřeby
trocha másla nebo oleje
borůvky jako náplň

Postup: Suroviny dobře promícháme s vodou na těsto a zabalíme do něj borůvky jako do plněných šátečků nebo borůvky zapracujeme do těsta. Výslednou placku pečeme na ohni v hrnci či na pánvi lehce vymazané tukem. Doma nebo na chalupě se dá upéct stejně dobře v elektrické remosce. Mouku použijeme jakoukoliv, kterou máme právě po ruce. Stejným způsobem lze upéct placku s jinými jedlými plody: brusinkami, lesními jahodami, malinami, ostružinami, jedlými jeřabinami nebo s rakytníkem. Placka je chutná i se zeleninovou náplní z jedlých listů, předem podušených na tuku.
via viajeporlondres
























Knedlíčky tvarohové

2 měkké tvarohy
2 vejce + sůl
4 lžíce cukru
strouhanka z asi 4 rohlíků
hrubá mouka na zahuštění

Postup: V míse smícháme oba tvarohy s vejci, cukrem a solí a nasypeme tolik strouhanky a hrubé mouky, aby se daly tvarovat malé kulaté knedlíčky. Ty pak házíme do hrnce do vroucí vody a vařečkou odšťouchneme ode dna. Vaříme asi 5 minut, než vyplavou na povrch. Knedlíčky podáváme přelité ovocnou omáčkou a sypané strouhaným tvrdým tvarohem nebo s bílým jogurtem. Pokud nemáme zrovna čerstvé borůvky, lze použít i džem nebo jiné drobné ovoce.

Borůvkový džem

1 kg čerstvých plodů borůvek + 800 g cukru
Povaříme vše 20 minut a plníme do malých skleniček
via prozeny



3 comments:

  1. Borůvky, tmavěmodrofialová, jako nebe před bouřkou nebo stmívání, chuť na jazyku a modrá pusa a les nám je dává, opravdu dává a stále je jich dost, je to zvláštní rostlina, nikdy ji totiž neoberete do poslední kuličky, vždycky ten kdo přijde po nás dostane také. Tenhle poklad lesa bych asi nevařila i když vždycky když vidím borůvkovou marmeládu v obchodě vždycky ji koupím. A tak borůvky nejsou jen ovoce, ale také hezké zážitky, nemůžete ji získat bez hezkého výletu, snad jen ty kanadské u obchodů. Já vím, že nevyrostly v Kanadě a přesto pokaždé když je kupuji tak mi hlavou proletí balon - tedy ten vzdušný a jsem zase tam. Tak proto od borůvek nemůžu nikdy jen tak odejít. Každý má určitě na mysli jiné dobrodružství borůvkové, tmavěmodré a zatraceně ušpiněné do tmavěmodra.

    ReplyDelete
  2. Tyto modré bambulky jsou úžasná věc. Nebo stvoření nebo dar? A nejen ony. Máme určitě štěstí, že žijeme v místech, kde můžeme šlápnout do lesa a třeba si i něco utrhnout, protože to potom úplně jinak chutná. :)

    ReplyDelete
  3. Máte pravdu. Je to slast, nasypat si hrst té dobroty do pusy. A co teprve pokapat je slazeným mlékem, ale to asi jen ti superlabužníci ;))

    ReplyDelete