Thursday, February 24, 2011

Zapečené žampiony a žlutý hrách se zeleninou

Mnohokrát jsem se setkala s otázkou, zda ve Španělsku vařím česká jídla. A když odpovídám, že vlastně ani ne, tak slyším: "A vaříš španělská jídla?" Protože jsem prakticky začala doopravdy vařit až tady vyzkoušela jsem, co jsem znala. Ale pochopila jsem, že české jídlo vařené ve Španělsku MNOU, nebude chutnat jako od maminky a naopak, španělské jídlo vařené v Čechách, bude mít hodně daleko k pravé chuti "comida española" i jen kvůli pouhému faktu, že to zkrátka neumím! Dopracovala jsem se a jistě ještě dlouhou dobu budu, k vlastním či přebraným receptům z celého světa na základě zdravé výživy. V prostředí cizinců mám to štěstí, že se moje znalosti obohacují o nové a nové poznatky, čemuž jsem velmi ráda. Proto se ráda podělím o známá nebo méně známá jídla a zároveň připravím případné návštěvníky na pokrm, který u nás mohou dostat na talíři.

Dneska jsem se rozhodla udělat zapečené žampiony jako předkrm. V tom jsem měla jasno, potom mi ovšem vyvstal problém a sice, co uvařit jako druhé jídlo? Vyhrály to moje kamarádky a výborné kuchařky. Recept na předkrm je převzatý z internetu, po úpravách mé rumunské přítelkyně a žlutý hrách mi pro změnu koupila v ruském obchodě moje švagryňka. Do obchodu se mi nechtělo, prošmátrala jsem tedy zásoby a tady to je!

 

Žampiony se špenátem a ovčím sýrem: 
  • 2 velké nebo 4 malé žampiony na osobu
  • 1 stroužek česneku
  • špenát asi 150 gr pro 2 osoby
  • tvrdý dobrý sýr (je vynikající ovčí nebo jakýkoliv trochu slanější)
  • sůl
  • olivový olej
Vydlabu nožky a vnitřky žampionů, nadrobno nakrájím spolu s česnekem a dám osmahnout na olivový olej. Až je směs trochu opečená přidávám natrhané listy špenátu, osolím a nechám podusit. Mezitím si rozehřeju troubu na 200ºC, vymažu varnou mísu olejem a nastrouhám na jemném struhadle sýr.
Podušeným špenátem plním hlavičky žampionů, ty pokladu do pekáčku a potom na každý hříbeček dám pěknou hromádku sýra.
Zapékám 20 minut pod poklopem.

Žlutý hrách se zeleninou: 
  • hrách
  • zelenina dle libosti - mrkev, paprika, cibule, cuketa, lilek, rajče, celer, cuketa...
  • česnek
  • bazalka (tu přidávám ke všem luštěninám pro její pomoc při trávení)
  • curry
  • sůl
  • lze dát jakékoliv koření
Hrášek si namáčím asi hodinu dopředu, víc nepotřebuje, protože jej vařím v tlakovém hrnci, (jako většinu poživatin). Sliju vodu a ještě propláchnu, nakrájím si zeleninu. Já jsem dala mrkev, červenou papriku, řapíkatý celer, cibulku, jedno rajče nakrájené na čtvrtky, které dávám i se slupkou úplně nahoru. Tak se nepřipálí, nic neloupu, slupečku pak jen vytáhnu.

Ochutím solí, česnekem a kořením a dám do hrnce. Jakmile je hrnec pod tlakem na maximum, snížím teplotu a nechám vařit asi 5 minut.

A servíruji.

Pro malé děti je toto jídlo velmi vhodné, pokud jsou na luštěniny už zvyklé. Jen bych nedávala stejné množství soli a koření jako dospělým.

11 comments:

  1. A kdy se tam přidává to skopový, co je na obrázku? ;)

    ReplyDelete
  2. Jestli můžu poprosit, tak nějaký recept s kuskusem by nebyl? Ale i maso k tomu teda asi přidám... ;)

    ReplyDelete
  3. Tuhle krmi bych si určitě dala! Jak předkrm, tak hlavní jídlo. U Vás se běžně dělají předkrmy místo polévky? Je to sympatické. Děkuji za inspiraci. Se žlutým hrachem bych si rady nevěděla (asi bych udělala klasicky hrachovou kaši) :-)

    ReplyDelete
  4. Bohdane, to "skopové" produkuje mlíko na ten výborný sýr!! ;)

    ReplyDelete
  5. Radko, až budu dělat kuskus, přidám recept i sem :)

    ReplyDelete
  6. Veru, tady se polévky taky dělají, ale jen málo, občas v zimě a taky víc na severu. Je tu na horkou vodu moc teplo :), ale dělají se tu různé předrkmy anebo studené polévky typu pyré. Určitě nějaké zmíním.

    ReplyDelete
  7. 3x mňam, ale prosímtě vždycky úpím když se při vaření něco něčím plní, jsem nešikovná všechno mi přeteče, protrhne se, nevejde se a vůbec mi to nejde a tak když si představím, jak do našich mrňavých žampionků ještě něco cpu to néééééé. Jsem pro všechno pokrájet smíchat a basta fidli i když samozřejmě chápu, že to muselo být krásné, prosím při dalším receptování o fotky, protože právě fotka vyvolá u mě chuť udělat si to jídlo hned teď okamžitě. Jinak jsem také za vzít si od oveček to co nám dá dobrovolně ne zrovna život.

    ReplyDelete
  8. Ano, ano, fotečky příště :-)

    ReplyDelete
  9. To motto: "je to hodně nepraktické", ono při psaní blogu člověk ztrácí pojem o čase, na nic to v podstatě není a nektěrým členům rodiny to může lézt na nervy. Moji členové rodiny se striktně dožadují svých práv dle svého harmonogramu, jako je chystání přesnídávky, utření pokecané země, nachystání večeře, nutného pomazlení atd. a já se svým nepraktickým blogem tudíž musím počkat...asi tak nějak vzniklo i to motto.

    ReplyDelete
  10. Saro, Veroniko, ty fotky tam jsou!! Jsou teda trochu schovaný, budu se proto příště snažit o jejich lepší prezentaci :)

    ReplyDelete