Monday, February 28, 2011

Pelyněk estragon

Latinský název Artemisia dracunculus
Lidově se mu říká pelyněk kozalec, estragon, pelyněk dračí, malý drak, pelyněk

via binbin





















Pojďme si říct něco o bylince, která je ve Španělsku všude k mání, která mne učarovala svojí sladce kořeněnou chutí a omamnou orientální vůní. O bylince, s kterou když doma čaruji (vězte, že u nás doma se nevaří, ale čaruje), tak si vyprávíme o byzantských princeznách, kterým cinkají na kotnících náramky vykládané drahými kameny ...

Je to vytrvalá rostlina, roste do výšky 60-120cm, daří se jí v humózní a na živiny bohaté půdě v teplých a chráněných lokalitách. Roste na březích jižní a střední Evropy a západní Americe, je však původem ze střední a jihozápadní Asie. Je běžnou součástí kuchyně Arménů a Turků. V Evropě je hojně používanou bylinou ve Španělsku a Francii. Používá se k dochucování octů, omáček, hořčice, marinád, výborně se hodí k bílému masu - králíku, krůtímu či kuřecímu masu, k rybám, do salátů.

Používá se k výrobě esenciálního oleje nebo jako čerstvá či sušená bylinka. Spolu s petrželkou, pažitkou a kerblíkem tvoří směs zvanou "fines herbes".

Používá se jako zažívací stimulant, uvolňuje trávení, tlumí bolest zubů, zmírňuje revma, stimuluje menstruaci, významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Má prokazatelný vliv antisklerotický a tonizační. Tlumí křečové bolesti při dyspepsii a jiných poruchách trávení, je také výborný repelent. V lidovém léčitelství se používal proti střevním parazitům. Arabský botanik a lékař žijící ve 13. století ve španělské Malaze Ibn al-Baithar uvádí, že čerstvé výhonky se vařily se zeleninou a šťáva z estragonu byla užívána k ochucování nápojů. Uvádí dále, že estragon oslazuje dech, otupuje chuť hořkého léku a napomáhá spánku.

Římané prý nosili snítku estragonu za opaskem proti uštknutí hadem. Nakonec i latinský název malý dráček takového hada připomíná. Nebo je název odvozen od listu ve tvaru dračího jazyka? Patrně to byla bylinka řecké bohyně Artemis, ochránkyně panen, protože některé druhy této bylinky mají abortivní účinky.

Příště napíši nějaký vyzkoušený domácí recept, právě s estragonem. Zatím mi můžete napsat, zda jste někdy estragon ochutnali nebo tuto bylinku znáte a denně ji používáte, budu se těšit!

7 comments:

  1. Pelyněk jsem měla na skalce, byl hořký, ochutnala jsem ho, ale vypadal hezky. Jako koření jsem se ho nenaučila používat, přiznávám provinile...

    ReplyDelete
  2. Slyšela jsem o něm. Ale..také s ním nemám zkušenost, přiznám se..ráda se nechám poučit :-)

    ReplyDelete
  3. tak mám pocit, že jsem v první třídě. :) Já znám pelyněk, znám estragon, ale nevěděla jsem, že je to totéž...Fakt nepiju, ale asi začnu. nemám co ztratit..... ;)

    ReplyDelete
  4. A to Ti vážně věřím, že doma nevaříš, ale čaruješ, protože já taky "čaruju", ale asi jinak. Od té doby, kdy se mi pod nohama batolí mimi, tak totiž všechno zkazím, připálím, smíchám nemožné s ještě nemožnějším a prostě už to moje kuchařské umění tak nějak "šlo do kytek". Tedy kromě vaření pro batolátko, na něm si dávám jaksepatří záležet, takže náš Nejmilejší táta mu leckdy ty jeho kašičky závidí, zatímco on má suché okoralé rohlíky nebo někdy třeba jen pomeranče k snídani :-D
    Snad se zase někdy vrátím k tomu, že budu experimentovat a hlavně mít na vaření ČAS..:-?

    ReplyDelete
  5. Veroniko, to přijde rychle, uvidíš! Pak budete čarovat dva a budete vymýšlet nové recepty!

    ReplyDelete
  6. Z koupeného osiva s názvem Pelyněk-Estragon jsem vypěstovala sazeničky. Na jaře jsem ho zasadila do předzahrádky s jižním sluncem a v červenci mne již přerostl!A to měřím 162cm!Konečná výška byla skoro 2m do šířky se též schopně rozrůstá!Stonek je tlustý jak bambus!Nevím, zda mám jásat či plakat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeee, mám ráda kytky, ale taky bych nevěděla, jak si s takovým obříkem poradit :). Rozhodně máte na usušení bylinek až až. :)

      Delete