Monday, July 2, 2012

Mutabbal neboli krém z lilku

Miluji zeleninu. Chutná mi prakticky všechno, jen jsem měla doposud problém s lilkem. Byl pro mě záhadou, tajemnou, černou, za syrova toxickou, kterou jsme u nás doma nikdy nejedli.
Ve Středomoří se lilek konzumuje hodně. Začala jsem ho používat ve francouzském ratatouille s další typicky středomořskou zeleninou a začal mi chutnat. V italské restauraci si s oblibou dávám pizzu se zapečeným lilkem, žampiony, v Andalucii jsem ochutnala opečený lilek zalitý tmavým medem...mňam...až jsem objevila v arabské kuchyni další pochoutku.

Napadlo mne dát sem recept teď, právě v létě, kdy je chuť na teplé pokrmy minimální a kdy se fantazie vlivem horka zúží na minimum. ;) Je to ideální pokrm právě na večer, nebo zajímavost pro hosty, je to obdobný krém jako cizrnový hummus, se stejnými přísadami, jen se cizrna zamění za lilek.





Mutabbal


  • 1 velký lilek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 neochucený smetanový jogurt
  • 1 až 2 lžíce citrnové šťávy
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta, notná dávka kalcia)
  • sůl, petržel, olivový olej

Nejzdlouhavější příprava tohoto pokrmu spočívá v upečení lilku. Lilek se omyje a položí se na mřížku v troubě. Nechá se při střední teplotě upéct (v celku), až bude evidentně propečený, (zkusím propíchat, slupka bude hodně měkká, neměla by být spálená), lilek asi po 20-30 minutách vyjmu a za horka oloupu. Dužinu poté vložím do mixéru spolu s ostatními přísadami a rozmixuji. Ochutím dle potřeby, soli se dává dost, netroufám si říct, ale určitě 1 kávová lžička. Toť vše.

 
Jednou se mi zadařilo připravit lilek, který byl starý. Podle chuti ani vůně jsem nic poznala, proto takový lapsus cocinae :D. Chuť měl krém odporně hořkou. Dávám si proto pozor a mutabbal připravuji z lilku čerstvého. Mému muži tento krém velice chutná, podle množství česneku je pikantnější nebo jemnější, rozhodně je dobrý s arabskou pitou. Jen tak samotného krému se moc sníst nedá. :)


Dobrou chuť!!!

2 comments:

  1. Jedla jsem jen kupovany a ten nam chutna.Urcite se ho pokusim udelat .Sice to neni nase oblibena zelenina ale je chutna i v lasagne a nebo grilovana

    ReplyDelete